Inforádió

Meghallgatom Élő adás

BKV-ügy: Előzetesben marad Mesterházy Ernő, Zelenák Tibor szabadlábon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Előzetes letartóztatásban marad a BKV-üggyel összefüggésben gyanúsított Mesterházy Ernő, Demszky Gábor főpolgármester volt főtanácsadója a Fővárosi Bíróság döntése értelmében. Zelenák Tibort, a BKV volt főosztályvezetőjét ugyanakkor szabadlábra helyezte a másodfokú bíróság.

A Fővárosi Bíróság az MTI megkeresésére pénteken közölte, hogy Mesterházy Ernő gyanúsított vonatkozásában az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta. Ez azt jelenti, hogy a tanácsadó június 5-ig előzetesben marad.

A Fővárosi Bíróság Zelenák Tibor gyanúsított esetében ugyanakkor megváltoztatta az elsőfokú bíróság végzését, megszüntette előzetes letartóztatását és elrendelte szabadlábra helyezését.

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a gyanúsított esetében az előzetes letartóztatás törvényi feltételei nem állnak fenn - tették hozzá.

Mesterházy Ernő a rendőrség gyanúja szerint rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek. A volt tanácsadó előzetes letartóztatását március elején hosszabbította meg a bíróság három hónappal.

Zelenák Tibort - Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettessel együtt - február 3-án vette őrizetbe a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Akkor a volt vezérigazgató-helyettest hűtlen kezelés miatt hallgatták ki a nyomozók, akik szerint Regőczi Miklós 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint, Zelenák Tibor pedig 6 cég vonatkozásában több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak.

Regőczi Miklóst és Zelenák Tibort januárban Horváth Éva, Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes szóvivőjének fiktív foglalkozásával is meggyanúsították. A nyomozók szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.

Regőczi Miklóst a napokban helyezte szabadlábra a bíróság.

Szalainé Szilágyi Eleonórát, a BKV humánpolitikai igazgatóját január 6-án vette őrizetbe a rendőrség különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával, több mint 86 millió forintos végkielégítése miatt.

Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítésére és továbbfoglalkoztatására 2009 júliusában derült fény, amikor a Magyar Nemzet azt írta: a humánpolitikai (hr) igazgatónak hiába fizettek ki 2008 márciusában - a prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forint végkielégítést, havi 1,2 milliós fizetéssel a cég tovább foglalkoztatta őt.