eur:
394.24
usd:
369.36
bux:
65212.36
2024. április 19. péntek Emma

Kispest a bűnözés fellegvára

Veszélyesebb Budapest belvárosa, mint a peremkerületi részek - ez derült ki a szaktárca által elkészített bűntérképből, amelyen látszik, hol, mennyi bűncselekményt követettek el tavaly a fővárosban. A minisztérium statisztikai és elemző osztályának vezetője szerint a rendőrök és térfigyelő kamerák nem riasztják el feltétlenül a bűnözőket.

Lényegesen több volt a dolguk 2009-ben a rendőröknek Budapest belső kerületeiben, míg a kertvárosi, illetve a budai részek szinte veszélytelenek.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium most elkészült bűntérképe szerint tavaly az V. kerületben több mint 30 ezer bűncselekményt regisztráltak, ezzel szemben például a XVI. kerületben csupán két és fél ezret.

A felmérés azt mutatja, hogy a bűnözés fellegvára Kispest, ahol százezer lakosra csaknem négyezer bűnöző jut, míg a II. kerületben csupán 417, de ez a szám a XXII. kerületben sem éri el a háromezret. Igencsak rossz a helyzet a XIII. kerületben, ahol 100 ezer ott lakóra több mint 12 ezer bűncselekmény jutott egy év alatt. Az e téren hírhedtté vált Józsefvárosban sem jobb a helyzet: itt százezer lakosra több mint 13 ezer bűncselekményt és 1811 bűnözőt jelez a tavalyi statisztika.

Budapest sajátos bűnözési helyzetének oka az, hogy itt van az ország igazgatási- és turisztikai központja is - mondta az InfoRádiónak Ligeti Miklós, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium statisztikai és elemző osztályának vezetője. Emellett nagyon sok pénzintézet székhelye szintén a fővárosban található - tette hozzá a szakember. Így számos vagyon elleni bűncselekmény sértettje szükségképpen fővárosi, tehát az eset is az itteni statisztikát bővíti.

Ligeti Miklós szerint statisztikák alapján nehéz megmondani, hogy egy-egy kerület miért tisztább, mint a másik. Ez sokszor azon múlik, hogy az elkövető hol van bejelentve.

Nem állapítható meg szoros összefüggés a rendőri jelenlét, illetve a térfigyelő kamerák és a bűnözés gyakorisága között sem - jelentette ki az osztályvezető. Budapest egyes kerületei akár közép-európai összehasonlításban is a fertőzöttebb területek közé tartoznak. Ezek szaknyelven szólva bűnbefogadó területek.

Itt jelenik meg például a sok turista, akiknél inkább együtt jár az eltulajdonítható vagyon, mint a város más részein - fejtette ki Ligeti Miklós.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×