eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Első fokon felmentették a rendőröket a "Zsanett-ügyben"

Felmentette az öt megvádolt rendőrt a Zsanett-ügyben első fokon a Fővárosi Bíróság hétfőn.

Első fokon mind az öt rendőrt felmentette az erőszakos nemi közösülés vádja alól a Fővárosi Bíróság az úgynevezett Zsanett-ügyben.

E. Zsanett azt állítja, hogy 2007. május negyedikén hajnalban a budapesti Múzeum körúton leintették a kocsiját a rendőrök, majd egy félreeső utcában ketten megerőszakolták őt, hárman pedig végignézték az egészet. Utána hazakísérték és elvettek tőle 20 ezer forintot.

A ügyészség korábban részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást az ügyben és hamis vád miatt eljárást indított a nő ellen. Ezt azonban felfüggesztette, mert E. Zsanett pótmagánvádas büntetőeljárást indított.

A Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére létrejött egy civil szakértői bizottság. Ennek véleménye alapján bírálta E. Zsanett az ügyészségi eljárást. Arra hivatkozott, hogy néhány bizonyítékot - például a térfigyelő kamarák felvételeit - ismeretlenek manipulálhattak, a rendőrök telefonon és rádión folytatott beszélgetéseit pedig nem hozták nyilvánosságra. Egy szakértőként alkalmazott pszichológus, Bagdy Emőke E. Zsanettnek adott igazat. Olyannyira, hogy visszaadta a szakértői igazolványát és a kamarához fordult, amikor megtudta, hogy nem az ő szakvéleménye döntött az ügyben.

Az erőszakos nemi közösüléssel, zsarolással, vesztegetéssel és személyes szabadság megsértésével vádolt, először felfüggesztett, de azóta már újra szolgálatba helyezett rendőrök mindvégig ártatlannak vallották magukat. Szerintük a vádló hazudik, hiszen a bizonyítékok és a szakértői vélemények szerint öt percük sem lett volna a bűncselekmény elkövetésére.

A Fővárosi Bíróság most a rendőröknek adott igazat: elsőfokú, tehát nem jogerős ítéletével felmentette őket.

Tavaly január 14-én azonban a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa jogerősen bűnösnek találta a rendőröket és pénzbírságot szabott ki rájuk, de nem erőszakos nemi közösülés, hanem hivatali visszaélés miatt, hiszen engedély nélkül hagyták el a járőrkörzetüket, amikor hazakísérték E. Zsanettet. De hogy előtte megerőszakolták-e, az talán a másodfokú bíróság előtt majd kiderül, mert most, 1038 nappal a történtek után még mindig nem tudható biztosan.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×