Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Első fokon felmentették a rendőröket a \"Zsanett-ügyben\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Felmentette az öt megvádolt rendőrt a Zsanett-ügyben első fokon a Fővárosi Bíróság hétfőn.

Első fokon mind az öt rendőrt felmentette az erőszakos nemi közösülés vádja alól a Fővárosi Bíróság az úgynevezett Zsanett-ügyben.

E. Zsanett azt állítja, hogy 2007. május negyedikén hajnalban a budapesti Múzeum körúton leintették a kocsiját a rendőrök, majd egy félreeső utcában ketten megerőszakolták őt, hárman pedig végignézték az egészet. Utána hazakísérték és elvettek tőle 20 ezer forintot.

A ügyészség korábban részben bűncselekmény, részben bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást az ügyben és hamis vád miatt eljárást indított a nő ellen. Ezt azonban felfüggesztette, mert E. Zsanett pótmagánvádas büntetőeljárást indított.

A Társaság a Szabadságjogokért kezdeményezésére létrejött egy civil szakértői bizottság. Ennek véleménye alapján bírálta E. Zsanett az ügyészségi eljárást. Arra hivatkozott, hogy néhány bizonyítékot - például a térfigyelő kamarák felvételeit - ismeretlenek manipulálhattak, a rendőrök telefonon és rádión folytatott beszélgetéseit pedig nem hozták nyilvánosságra. Egy szakértőként alkalmazott pszichológus, Bagdy Emőke E. Zsanettnek adott igazat. Olyannyira, hogy visszaadta a szakértői igazolványát és a kamarához fordult, amikor megtudta, hogy nem az ő szakvéleménye döntött az ügyben.

Az erőszakos nemi közösüléssel, zsarolással, vesztegetéssel és személyes szabadság megsértésével vádolt, először felfüggesztett, de azóta már újra szolgálatba helyezett rendőrök mindvégig ártatlannak vallották magukat. Szerintük a vádló hazudik, hiszen a bizonyítékok és a szakértői vélemények szerint öt percük sem lett volna a bűncselekmény elkövetésére.

A Fővárosi Bíróság most a rendőröknek adott igazat: elsőfokú, tehát nem jogerős ítéletével felmentette őket.

Tavaly január 14-én azonban a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa jogerősen bűnösnek találta a rendőröket és pénzbírságot szabott ki rájuk, de nem erőszakos nemi közösülés, hanem hivatali visszaélés miatt, hiszen engedély nélkül hagyták el a járőrkörzetüket, amikor hazakísérték E. Zsanettet. De hogy előtte megerőszakolták-e, az talán a másodfokú bíróság előtt majd kiderül, mert most, 1038 nappal a történtek után még mindig nem tudható biztosan.

Hanganyag: Herczeg Zsolt