Orvosi adatokban kutakodna a magyar FBI

Infostart
2010. február 10. 06:13
Orvosi adatokat használna embercsempészek lefülelésére a Nemzeti Nyomozó Iroda - olvasható a szerdai Népszabadságban.

A napilap emlékeztetett arra: egy orvosi webportál kedden közzé tette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hivatalos levelét, amelyben megfázással, tüdőgyulladással kezelt betegek adatait kérik az ÁNTSZ-től azért, hogy megtalálják azokat az embercsempészeket, akik október 14-én éjszaka 18 koszovói állampolgárt próbáltak Magyarországra csempészni a Tiszán. A levelet író rendőrségi főtanácsos szerint "miután akkor éjjel a Tisza 4,8 Celsius-fokos volt, és feltételezhető, hogy a csempészeknek is sikerült partot érniük, valószínűleg a hideg vízben erősen megfáztak".

A menekülteket szállító csónak fölborult, hárman értek partot, később 11 holttestet emeltek ki a vízből.

A Népszabadság szerint a szegedi kistérségi intézethez tartozó területen 200 ezer ember él, az őszi megfázások, az újinfluenza-járvány kezdete is erre az időre esett, így ha az orvosok valóban leválogatják a jelzett időpontban megfázással, tüdőgyulladással kezelt betegeiket, akár több ezer ember orvosi adataihoz juthat hozzá az NNI.

Kovács Ferenc regionális tiszti főorvos a Népszabadságnak azt mondta, az ÁNTSZ csak jogszerűen segítheti a rendőrséget, ez a kérés azonban túl általános.

Simics Tamás egészségügyre specializálódott ügyvéd a Magyar Nemzetnek elmondta, a törvény szerint a rendőrségnek joga van bárki személyes adatait megismerni, ha arra egy büntetőeljáráshoz van szüksége.