eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Zuschlag-per - Januárban folytatódik a tárgyalás

Január 18-án folytatódik a Zuschlag János és társai ellen indított büntetőper tárgyalása a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon; várhatóan március 31-én lesz az utolsó tárgyalási nap - közölte Fodor Endre tanácsvezető bíró a Kecskeméten folyó per szerdai, ebben az évben utolsó tárgyalási napján.

A bíróság az okirati bizonyítékok ismertetésével folytatta szerdán a pert. A 2007 ősze óta folyó perben eddig több mint száz tanút hallgatott ki a bírói tanács, míg csaknem százan írásban tehettek vallomást.

A minden részletre kiterjedő tanúkihallgatások után a vádban szereplő egyesületek pályázatainak az ismertetésével folytatódott a per.

Zuschlag János a tanúkihallgatások után bejelentette: januárban, az egyik tárgyalási napon részletesen akar beszélni. Hasonlóan nyilatkozott Katus Ferenc, a per harmadrendű vádlottja is.

Fodor Endre tanácsvezető bíró a további tanúk meghallgatására tett indítványokat elutasította.

A bíróság várja a Központi Nyomozó Főügyészség válaszát, melyben kérték a korábban kihallgatott, de államtitokra hivatkozva a vallomást megtagadó Lusztig Péter titoktartás alóli felmentését. Lusztig Péter, aki a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban Lamperth Mónika miniszter kabinetirodáján dolgozott 2007-ben, azt mondta: a nyomozati szakban lehallgatott, a perben nyilvánosságra hozott telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban volt egy külön eljárás, amelynek a tárgya államtitok. Azt kérte, a bíróság tájékoztassa arról, hogy az államtitok alól kapott-e felmentést.

A bíróságon januárban még egy ideig folytatódik az iratismertetés, majd a perbeszédre kerül sor. Március 31-éig 21 tárgyalási napot tűzött ki Fodor Endre tanácsvezető bíró.

A védőbeszédek elhangzása után a bíróság által tervezett utolsó tárgyalási napon akár ítélet is születhet a perben.

Az okirati bizonyítékok alátámasztották a vádhatóság állítását, mely szerint az elsőrendű vádlott Zuschlag János egy civil szervezetekből álló hálózatot épített ki. A szervezetek élére általa megbízhatónak tartott embereket állított, akik tisztában voltak azzal, hogy feladatuk a pályázatokon való részvétel biztosítása, és nem a szervezet működtetése volt.

A Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek különböző pályázatokon jelentős összegeket tudtak lehívni az államháztartás különböző alrendszereiből. Az Ifjúsági- és Sportminisztérium és utódminisztériumai, a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram, a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatain jelentős pénzösszegekhez jutottak a vádiratban szereplő egyesületek. Az egyik legnagyobb "támogató" azonban a Fővárosi Önkormányzat volt, mely több alkalommal milliós nagyságrendű pályázati támogatást adott a Zuschlaghoz köthető szervezeteknek.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×