Nyitókép: Pixabay

Érdekes ítélet a vétlenül gyilkoló vadász ügyében

Infostart
2023. november 10. 16:47
Jogerősen egy év felfüggesztett fogházra és 600 ezres pénzbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék azt a férfit, aki még 2020-ban egy vétlen lövéssel megölt egy tőle két kilométerre, a kertjében álldogáló férfit.

A bíróság még februárban egy év fogházbüntetésre, valamint hatszázezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a vadászt, aki három évvel ezelőtt egy vadászat alkalmával, vétlen lövés következtében kioltotta egy ember életét. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását kettő év próbaidőre felfüggesztette.

Másodfokon annyiban módosították az ítéletet, hogy "a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól" - áll a bírósági közleményben.

Az ítélet tényállása szerint a férfi egy őzbakot próbált meg elejteni, de nem járt sikerrel. Ezt követően a mintegy 6000 méter hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosította, de szabálytalanul. Lényegében a levegőbe lőtt.

A golyó a két kilométerre levő újfehértói ház udvarára csapódott be, ahol eltalált egy ott álldogáló ember, aki meghalt. A szakértők megállapították, hogy a golyó amúgy lelassult és stabilitását vesztette, de így is halálosnak bizonyult.