Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Andy Vajna síremlékét is befolyásolja a koronavírus

Infostart
2020. március 20. 13:17
Több száz órán át dolgoztak már rajta a szobrászok, de még mindig nem teljes az emlékmű.

A Fiumei úti sírkert Nemzeti Pantheonjában a már meglévő oroszlán mellé felállították az Andy Vajna kormánybiztos nyughelyét díszítő, három és fél méter magas oszlopot. Az emlékmű azonban még nem teljes, arra kell várni, hogy az üvegszobrászok elkészítsék az öt méter hosszú, bronz filmszalag kockáiban lévő képeket, amelyen Vajna, Stallone és Schwarzenegger látható.

Pap Lajos kőfaragó, kőszobrász a Borsnak elmondta: a bronz kiöntése rengeteg időt vett igénybe, ám Vajna Tímea türelmes, és bízik bennük, ezért nincs határidő a munka befejezésére.

„Tímea azt kérte tőlünk, hogy a minőségre és a szépségre törekedjünk,

és előre ki is fizetett mindent, mert nem tudta, mikor és pontosan mennyi időre megy ki Amerikába. Azt most még nem tudjuk megmondani, pontosan hány munkaóránk van az emlékműben, de annyit mondhatok, sok száz órát dolgoztunk azon, hogy a végeredmény valóban egyedülálló legyen” – fejtette ki a művész, aki két vázlatot kapott a filmszalag- és oroszlánmotívummal, ezekből tervezte meg a síremléket.

A befejezést a koronavírus terjedése is nehezíti, a járvány miatt a temetői munka is leállt.

„A Nemzeti Pantheon ugyan különleges pont, de mi is csak akkor dolgozhatunk a helyszínen, ha teljes üzemben működik a temető.

Körülbelül két hétre lenne szükség, hogy vége legyen a művészi munkának, de nem vagyok benne biztos, hogy akkor majd fel is tudjuk rakni a filmszalagot”

– tette hozzá.