eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Szenzációs műtét: visszaadták egy beteg hangját

A borsodi megyei kórházban végzett operáció során a teljes gégét el kellett távolítani, egy hangprotézis került a helyére.

Sajtónyilvános műtétet végeztek csütörtökön a Borsod megyei Egyetemi Oktatókórházban: az operáció során a betegnek teljes mértékben eltávolították a gégéjét, és egy úgynevezett hangprotézis nevű eszközt ültettek be neki.

A lehetőséget kihasználó Boon.hu munkatársai Révész János főigazgatótól megtudták, a betegforgalmi adatok szerint második legnagyobb magyar kórházban tudatosan élnek a nyilvánosság lehetőségeivel minden olyan esetben, ahol a legmagasabb szintű szakmai tudást megosztjatják.

Karosi Tamás osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi tanár elmondta: a sajtó elé tárt beavatkozás nem az első műtét.

"Sajnos sok esetben szükséges a gégeeltávolítás, és ilyenkor fontos képességét veszíti el a beteg, a kommunikációs képességet" – hangsúlyozta. A műtét különlegessége, hogy az eltávolítás után hangprotézist ültettek be, ennek segítségével a páciens rövid időn belül visszanyeri beszédképességét.

Az eljárással a beszéd minőségét illetően sokkal jobb eredményt tudnak elérni, hosszabb a hangtartás, eredeti beszédhangjukat is visszanyerik, akár énekelni is tudnak – fejtette ki a főorvos.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×