Nyitókép: Pixabay

Elaludt a pilóta, túlrepült a célon

Infostart / MTI
2018. november 28. 07:09
A célállomástól csaknem 50 kilométerrel riadt fel álmából a teherszállító kisgép vezetője Ausztráliában, visszafordult, és rendben landolt.

Az áruszállító repülőgép, amelynek fedélzetén csak a pilóta tartózkodott, az észak-tasmaniai Devonportból repült a 240 kilométerrel arrébb lévő King Island szigetre november 8-án - írja a BBC hírportálja.

A Vortex Air ausztrál légitársaság Piper PA-31-es típusú gépének helyi idő szerint reggel 7 óra 15 perckor kellett volna landolnia.

"A pilóta azonban elaludt az úton, így a gép 46 kilométerrel túlrepült a King Island szigeten"

- áll az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal (ATSB) közleményében. A hatóság nem közölte, hogy a pilóta hogyan ébredt fel, mielőtt visszafordult volna és biztonságban letette a gépet.

Egy repülési szakértő szerint Ausztráliában szigorú szabályok vonatkoznak a pilóták kipihentségére, ugyanakkor szokatlan dolog egy pilótától, hogy elalszik egy ilyen, viszonylag rövid repülési távon.
Az az Ausztrál Közlekedésbiztonsági Hivatal vizsgálatot indított az ügyben. A hatóság várhatóan jövőre adja ki az esetről készített jelentését.

Tavaly öt ember vesztette életét, miután egy King Islandre tartó gép lezuhant pillanatokkal azután, hogy felszállt Melbourne-ben.