Így mérgezett a szennyezett fűszer

Infostart
2018. április 26. 21:15
A Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centruma derített fényt az újabb szennyezett fűszerre.

Két, csütörtök hajnalban kórházba került beteg ellátása és kezelése nyomán azonosították az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház munkatársai azt az atropinmérgezést, amelynek nyomán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ismét figyelmeztetést adott ki az országba került szennyezett fűszerkömény miatt.

Csütörtökön, a hajnali órákban néhány órán belül két, hasonló tüneteket mutató, zavart állapotban lévő és lázas beteget szállított az Országos Mentőszolgálat az MH Egészségügyi Központ Honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumába - olvasható a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

A betegek tünetei atropinmérgezésre utaltak, ezért a kezelőorvos képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok elvégzés mellett toxikológia vizsgálatot is elrendelt. Az alkalmazott terápiának köszönhetően a betegek tudata fokozatosan visszatért, így kiderült, hogy egymástól függetlenül, de ugyanazon étel elfogyasztása után jelentkeztek a tüneteik.

A Honvédkórház laboratóriuma az érintettek vizeletéből vett minta alapján azonosította a mérgezést okozó atropin jelenlétét, amelyről értesítette az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó hatóságot.

A betegek jelenleg stabil állapotban vannak, további megfigyelésük és kezelésük még zajlik.