Kéken világító csirkehúst árultak Magyarországon - két oka lehet

Infostart
2018. január 5. 13:39
Kék fényt bocsát ki sötétben az a csirkemell, amelyet egy ikrényi férfi vásárolt még újév előtt. A hatóság laborvizsgálatok híján csak találgat, de két magyarázatot azért adott kérdésünkre.

A Kisalföld szerkesztősége egy igencsak furcsa esetről számolt be: egyik olvasójuk a múlt héten egy boltban csirkemellet vett, aminek a felét elkészítette, a másik felét azonban szilvesztereste véletlenül nyersen elöl hagyta a konyhapulton. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy a hús világít.

Mivel önerőből nem járt sikerrel és nem kapott választ a hivataloktól, ezért fordult az újsághoz. A lap azt írta, hogy a hús ránézésre egyáltalán nem volt szokatlan – bár kissé kellemetlen szagot árasztott –, teljesen sötétben azonban kék fényt bocsátott ki, ami elég szokatlan egy fogyasztásra szánt élelmiszertől.

A Nébih budapesti központja azt a tájékoztatást adta a lapnak, hogy hogy nem először találkoznak ilyen jelenséggel, de miután az ügyben nem történt sem laboratóriumi, sem – az élőállat-állományig, annak takarmányáig visszanyúló – nyomon követéses vizsgálat, a valós ok csak feltételezhető.

A hatóság két lehetséges magyarázatot adott a furcsaságra. 

  • Az egyik, hogy valamely Pseudomonas baktériumfajjal szennyeződött a hús, amely az előkészítés, feldolgozás során bárhol megtörténhetett. Ezek a baktériumok olyan pigmentet termelnek, amelyek sötétben fluoreszkálnak.
  • Emellett felmerül annak a lehetősége, hogy foszforvegyületek foszforeszkálása okozza a jelenséget. Ennek pontos okát a szakemberek nem ismerik, de feltételezik, hogy a gyors csontnövekedés folytán a csontokba épülő foszforvegyületek hozhatók összefüggésbe vele és a háttérben valamilyen kémiai folyamat állhat. Mivel ez nem általános, előfordulásában más tényezők – például a takarmányozás – is szerepet játszhatnak.