eur:
393.92
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Döntöttek az elszabadult villamos vezetőjének ügyében

A szegeden 2014-ben történt esetben egy villamos a járművezető figyelmetlensége és egy műszaki hiba miatt 700 métert robogott a városban sofőr nélkül.

Bűncselekmény hiányában jogerősen felmentette a Szegedi Járásbíróság a vasúti közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétségének vádja alól hétfőn azt a villamosvezetőt, akinek járműve elszabadulva csaknem 700 métert tett meg a forgalomban 2014 nyarán.

A bíróság megállapította, hogy a villamosvezető a közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértést elkövette. A történtek óta már több mint két év eltelt, így a szabálysértés elévült.

A vádirat szerint a jelenleg 49 éves nő 2014. augusztus 26-án reggel 7 órakor hajtott ki a szegedi Pulcz utcai kocsiszínből egy Tatra típusú villamossal. A remízből kiállva a vezető a villamos menetkapcsolóját nullás állásba helyezte, de az előírások ellenére az irányváltó kapcsolót nem állította át, és az áramkört megszakító kulcsot sem vette magához.

Leszállt, hogy a váltót kézzel átállítsa, közben azonban véletlenül egyes fokozatba tette a menetkapcsolót, így a villamos elindult. A vezető a jármű mellett futva próbálta kinyitni a bezáródó ajtót, de nem sikerült neki, így a villamos kihajtott az utcára, ahol a nagy sebesség miatt letört az áramszedője. A jármű egy forgalmas csomóponton, piros jelzésnél áthaladva mintegy 700 métert tett meg, végül a Kossuth Lajos sugárúton, egy peron mellett megállt.

A történtek után indult eljárás során a Közlekedésbiztonsági Szervezet szakemberei rekonstruálni tudták a helyzetet, és kiderült, a villamos elindulását a járművezető figyelmetlensége mellett egy műszaki hiba tette lehetővé.

A bíróság ügyészi indítványra mentette fel a vádlottat, mivel jogszabályváltozás következményeként a villamosközlekedés a korábbiakkal ellentétben nem vasúti üzem, a történtek pedig a közúti közlekedésre vonatkozó rendelkezések alapján - mivel személyi sérülés nem történt - szabálysértésnek minősülnek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×