Sokkoló: ezért halt meg a 9 hónapos kislány

InfoRádió
2017. szeptember 6. 19:44
Az egészségügyi határérték nyolcszorosa volt az ólomszint a kisbaba vérében. Nyomozók derítették ki, mi volt a gyerek halálának oka.

Homeopátiás mágneses karkötőként kapták azt a karkötőt a Connecticutban lakó szülők, amely kisbabájuk halálához vezetett - írta a Live Science.

Egy rutinvizsgálat eredményei között fedezték fel az orvosok, hogy a gyerek vérében 41 mikrogram/deciliter mennyiségű ólom volt, ami kórosan magas, hiszen már 5 µg/dl is ártalmas mennyiség.

Egészségügyi nyomozók megpróbálták kideríteni, hogy kerülhetett ennyi ólom a csecsemő vérébe, ezért felkeresték a család otthonát. Gyanakodtak  ólomtartalmú festékkel bevont ablakokra, de ezeket a gyerek nem érhette el, ráadásul a testvéreinek alacsony volt a vérében az ólomszint, tehát a festék nem lehetett a baj forrása.

A másik gyanús tárgy egy kézzel készített karkötőre volt, amelyről azután kiderült, hogy némelyik része extrém nagy mennyiségű ólmot tartalmazott. A karkötőt a szülők fogzási fájdalomra adták a babájuknak.

Az amerikai hatóságok szerint a gyerekek számára biztonságosnak ítélt ólommennyiség határértéke 90-100 ppm (rész per millió), a karkötő veszélyes részeiben ez az érték 17.000 ppm volt.

A karkötő gyártóját nem sikerült felkutatni.