Megdöbbentő részletek az Alpokban szörnyethalt magyar hegymászóról

InfoRádió
2017. augusztus 29. 09:58
Meghalt egy magyar hegymászó az Alpok Matterhorn csúcsáról lefelé tartó úton. Társával ketten ereszkedtek lefelé a Hörnli-gerincen, amikor valamivel dél után kicsúszott, 100 métert zuhant, és azonnal meghalt. Az életben maradt alpinistát sokkos állapotban hozták le az alig 10 percnyi távolságra lévő Hörnlihüttébe.

A páros egyedül mászott, nem vitt magával hegyi vezetőt, ami ezen a hegyen rendkívül kockázatos. A nyáron egy olasz és egy amerikai hegymászó után a magyar sportoló a harmadik, aki életét vesztette a Matterhornon, amely az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, 4478 méter magas.

A Borsnak a szerencsétlenül járt hegymászó barátja azt mondta, a csúcsot rendben elérték, de a tervekkel ellentétben a durva havazás és szélfújás miatt két éjszakát a hegyen kellett tölteniük egy faházban. A vizük is elfogyott, így a dehidratáltságtól dekoncentráltak lehettek lefelé.

A férfi nem számított tapasztalt mászónak, a sziklamászó tanfolyamot idén májusban végezte el. Ennek ellenére egyre nehezebb kihívásokat választott magának.

A lap szerint egy Facebookon szerveződött a túra, két nő is volt köztük, akik közül csak az egyikük mászott fel a csúcsra. A szerencsétlenül járt mászónak nem voltak gyerekei, a szülei vizsgálatot kezdeményeztek, hogy kiderítsék, mi okozhatta fiuk halálát.