eur:
394.3
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Ilyet a rendőrök is ritkán látnak: elképesztő magyar csalássorozatra derült fény

Ilyet a rendőrök is ritkán látnak: elképesztő magyar csalássorozatra derült fény

Nagyszabású csalássorozat végére tettek pontot a békési zsaruk. Országszerte csalt ki milliókat cégektől egy szegedi banda. Minden egyes balhé Után a nulláról kezdték újra, soha nem használták kétszer ugyanazt a telefont, számítógépet, bankszámlát.

Egyszerre több helyszínen tartottak házkutatást 2017. június 27-én a békési zsaruk. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály speciálisan kiképzett rendőrei másodpercek alatt jutottak be a gyanúsítottak tartózkodási helyére. A gyorsaságra azért volt szükség, hogy senkinek még csak eszébe se juthasson a WC-n lehúzni a bizonyítékokat - olvasható a rendőrség honlapján.

Ilyet a rendőrök is ritkán látnak: elképesztő magyar csalássorozatra derült fény

– Tavaly érkezett az első bejelentés egy furcsa, jól felépített csalásról, amihez 60 hasonló esetet egyesítettünk a több mint egy éve tartó eljárásban – mondta Lup Zoltán alezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője. – Egy akkor még ismeretlen csapat első lépésben hamis email-címeket gyártott, amikben

a cég neve kísértetiesen hasonlított egy-egy multinacionális kereskedelmi vasgyártó vagy kőolaj-forgalmazó cég eredeti elektronikus levelezési címéhez,

csak éppen mondjuk több volt benne egy ponttal. Első látásra egy laikus sem mindig ismeri fel a hamis címet. Erre alapoztak. A hamis címmel a multi profiljába illő terméket forgalmazó vállalkozásokat céloztak meg, amelyeknek

készletkisöprésre, leárazásra, selejtezésre hivatkozva, a hivatalos nagykereskedelmi ár alatt ajánlottak terméket.

A levélhez megadtak egy telefonszámot a cég székhelyéhez illő körzetszámmal, amiről persze a saját telefonjukra volt irányítva a hívás, majd vártak. Ha jelentkezett valaki, akkor jött a bűvésztrükk. Hamis kapcsolásokkal operáltak, titkárság, raktár és a többi, mintha tényleg egy nagy cég lenne a partner.

Ilyet a rendőrök is ritkán látnak: elképesztő magyar csalássorozatra derült fény

Az egyik átverésnél például építőanyag-kereskedést kerestek meg azzal, hogy Németországból a megrendelő visszafordított egy kamionnyi betonvasat, amit most ár alatt értékesítenek. Ötmillió forintot kell azonnal utalni előre, ötöt az átvételkor, a vevő meg nyer az áron még ötmilliót.

Ha valakit sikerült lépre csalni, akkor már adták is a számlaszámot, amit jó előre, egy pár ezer forintért felbérelt személlyel nyittattak.

Hirdetési újságokban keresték azokat, akik munkát kerestek, irodai feladatot ajánlottak nekik. Nem mindegyik számlanyitónak volt tudomása a trükkről - mondta az Lup Zoltán.

Órákig utaztatták a pénzt

– Több számlát nyittattak különböző bankokban.

Internetes banki szolgáltatással figyelték az utalást, amit azonnal továbbküldtek a második, a harmadik, de volt olyan is, hogy a negyedik számlára

– vette át a szót Nagy Gábor alezredes, kiemelt főnyomozó. – A számlák közti tranzakciók órákig eltartottak, közben figyelték, megérkezik-e a pénz, mert ha nem, akkor tudták, rájöttek a csalásra, vagy figyelik őket. Az utolsó átutalás után a kicsalt összeget a bankszámláról felvetették a számlanyitóval, majd egysaroknyira a banktól el is vették tőle a pénzt. Végig követték, el ne szaladjon a milliókkal.

Minden sikeres trükk után lecserélték az eszközparkot, telefonokat, kártyákat, még a laptopokat is a Tiszába dobták, és új számlanyitót kerestek a következő balhéhoz.

Egy másik esetben egy multicég üzleti partneréhez a hamis levelezési címmel egy üzenetet küldtek, hogy megváltozott a cég bankszámlaszáma. Ezt is bevették. Még ehhez igazodó szerződésmódosítást is küldtek a régi, ismert partnernek hitt csalóknak. 27 millió forintos utalás ment át, mire az igazi partner reklamált, hogy hol van a pénze.

Volt olyan, hogy késett az utalás, ezért inkább bent hagytak már sikeresen kicsalt milliókat, féltek, hogy figyeli őket a bank vagy a rendőrség.

– A szegedi társaságban még a munkamegosztás is jól működött. Volt, akinek a számlanyitók toborzása, figyelése volt a feladata. Más az utalásokat, az eszközpark minden balhé utáni cseréjét szervezte, megint más a telefonos beszélgetéseket, ajánlat megtételét intézte – elemezte az esetet Juhász György százados, kiemelt főnyomozó. – Nagyon óvatosak voltak, vigyáztak arra, hogy a bérelt emberek ne találkozzanak a csalás irányítóival, ne ismerjenek semmit és senkit. Mégis innen kellett eljutnunk a csalókhoz, a számlanyitóknak maradt nyomuk a bankban, ott kezdtük el a felgöngyölítést - mondta az alezredes.

Ilyet a rendőrök is ritkán látnak: elképesztő magyar csalássorozatra derült fény

Ezt nehezítette, hogy - mint a végén kiderült -,

régi, kipróbált simlisekről volt szó, akik 20 éve nem laknak bejelentett lakcímeiken, albérleteiket és autóikat is sűrűn változtatták.

Amikor június 27-én elfogták a bandát, 61 bűncselekményre volt bizonyíték, amikben több mint 129 millió forintot szereztek meg jogtalanul.

  • A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást ellenük.
  • Az ügyben eddig 14 embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük ötnek, a csanádpalotai B. Lászlónak (32), a szegedi R. Istvánnak (40), a szintén szegedi B. Györgynek (39), a csanádapácai O. Györgynek (53) és a kétegyházi G. Tihamérnak (35) az előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság. A többiek szabadlábon védekezhetnek.
  • További gyanúsítottak és sértettek is lehetnek még a sorozatban.
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×