eur:
393.85
usd:
367.97
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nyelvét nyújtogatja a kis maki

Már láthatják a látogatók a Nyíregyházi Állatpark nemrégiben született sárgaszakállas makiját.

Az országban csak itt élő tenyészcsapat igen szapora, a háromhetes aprósággal együtt már kilenc maki él a sóstógyógyfürdői állatparkban - közölte Révészné Petró Zsuzsanna, az intézmény osztályvezetője, szóvivője.

A kölyök 130 nap vemhesség után született, jelenleg még anyja hasán csimpaszkodva tölti mindennapjait. Egyelőre anyatejjel táplálkozik, de két-három hét múlva már kóstolgatni fogja a zöldségeket, az édes gyümölcsöket és a leveleket. A tenyészcsapat tagjait a park makierdejében testközelből tekinthetik meg a vendégek, az állatok hatalmas szárazföldi hüllőkkel és sarkantyús teknősökkel élnek közös kifutóban.

A sárgaszakállas makik a barna makik családjába tartoznak és ott külön alfajt képviselnek. Latin nevükben a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre Majotte-szigetén található. Gyűjtőnevük, a lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi makifélét: a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.

A szinte folyamatosan mozgásban lévő főemlősök, idejük nagy részét a lombok között töltik, de alkalmanként lemerészkednek a földre élelem után kutatni. Kínosan ügyelnek a tisztaságra, nemcsak az utódok, hanem egymás bundáját is rendszeresen ápolják. Négy alsó metsző- és két szemfoguk úgynevezett fogfésűt alkot, valamint hátsó végtagjuk második ujján karmot viselnek; ezekkel távolítják el egymásról a meglazult szőrszálakat és az esetleges élősködőket.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×