Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kézben tartott mobiltelefon robbant fel Dunaújvárosban - fotók

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy dunaújvárosi férfi kezében felrobbant a mobiltelefon, szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett - közölte a katasztrófavédelem.

A dunaújvárosi Frangepán utca egyik családi házában történt az eset: használat közben felrobbant egy kézben tartott mobiltelefon. A telefont még időben eldobta a férfi, ezért csak könnyű sérülést szenvedett. Viszont a helyiségben lévő szőnyeg kigyulladt, de a lakók a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt eloltották.

mobil1
Fotó: Fotók: OKF Médiaszerver

A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy műszaki hiba vagy mechanikai sérülés esetén a lítium-ion akkumulátor cellájából felszabaduló energia nagyon rövid idő alatt felszabadul, amely jelentős hőfejlődéssel jár. Minél magasabb az akkumulátor töltöttségi szintje, annál több energia, ezen belül hőenergia szabadul fel, a hőmérséklet a több száz Celsius-fokot is elérheti. Ez a hőmérséklet pedig alkalmas a környezetében lévő éghető anyagokat meggyújtani.

mobil2

A hőmérséklet miatt megnövekedett nyomás pedig szétfeszíti az akkumulátorházat. A folyamat öngerjesztő és rendkívül gyorsan lezajlik, tehát amikor elindul a reakció már kevés az esély az akkumulátor lehűtésére. Okozhatja gyártásból eredő műszaki hiba, illetve külső mechanikai hatás miatt kialakuló rövidzárlat, valamint helytelen töltés, túltöltés is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!