Bikacápát dobott partra Debbie

InfoRádió / MTI
2017. március 31. 22:30
A törmelékek mellett egy bikacápát is partra sodort az Ausztrália északkeleti részén végigsöpört erőteljes ciklon.

A károk felmérésében segédkező egyik munkatárs a Queensland államban lévő Ayr városhoz közeli Rita-szigeten mérte fel az áradások okozta károkat, melyeket a Debbie ciklon okozott a hét elején. Ekkor vette észre, hogy valami szürke fekszik a talajon, először azt hitte, delfin. Majd észrevette a hátúszókat.

Az egyméteres bikacápa (Carcharhinus leucas) már elpusztult, amikor  megtalálták.

Pontosan nem tudni, mi történt vele, de megtalálója, Lisa Smith szerint elképzelhető, hogy zsákmányát üldözve úszott fel a közeli, megáradt folyón és a szárazföldön rekedt, amikor a víz elkezdett visszahúzódni. A bikacápák mind az édes-, mind a sósvízben otthonosan mozognak.

A nyolcezer lakosú város tűzoltósága Facebook-oldalán mutatta be a cápa teteméről készült fotót. "Úgy gondolja, biztonságos visszamenni a vízbe? Gondolja újra! Sohasem tudhatja, mi leselkedik a felszín alatt egy heves vihar során és mi sodródik partra utána" - írták a kép alá.

A bikacápa hamar látványossággá vált. Az egyik helyi újságíró, Philip Calder arról számolt be, hogy látott olyan helyieket, akik késsel érkeztek a tetemhez, hogy szuvenírként cápafogat vihessenek haza magukkal.

A ciklon kedden csapott le Queensland partjaira óránkénti 260 kilométeres sebességgel. A vihar hamar levonult a szárazföldről, de napokig tartó szakadó esőt hagyott maga után, ami áradásokat okozott számos területen.