eur:
392.69
usd:
366.44
bux:
66280.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Hihetetlen, de igaz: az életüket is kockáztatják a tengeri uborkáért az orvhalászok

Hihetetlen, de igaz: az életüket is kockáztatják a tengeri uborkáért az orvhalászok

A világ tengereiben sok helyen már alig látni, Új-Kaledónia vizeiben azonban még tömegével van belőle: vietnami orvhalászok már az Ázsiában ínyencségnek számító tengeri uborkára is kivetették hálójukat.

"Hozzávetőleg háromnegyed éve figyeltünk fel rájuk" - mondta a Franciaországhoz tartozó dél-csendes-óceáni szigetcsoport tengeri környezetért felelős szakembere.

Hihetetlen, de igaz: az életüket is kockáztatják a tengeri uborkáért az orvhalászok

"Hetven hajót fedeztünk fel, 55-öt pénzbírsággal sújtottunk, ötöt kikötésre kényszerítettünk" - tette hozzá Jean-Louis Fournier. Több tonna illegálisan szedett tengeri uborkát foglaltak le, öt vietnami kapitány rácsok mögé került.

Az orvhalászok hajóit törzsük kék színe miatt Blue Boats néven emlegetik. Leginkább Új-Kaledónia északi vizein cirkálnak. A halászoknak nincsenek papírjaik, sem pedig pénzük. Jean-Louis Fournier szerint ennek ellenére

rendkívül elszántak, a tengeri uborkákat keresve készek akár az életüket is kockáztatni: a vízbe ugorva akár 40 méter mélyre is lemerülnek, oxigénhez csak egy vékony csövecskén át jutnak, amely a hajóhoz van kötve.

Miután kihalásszák őket, az uborkákat megfőzik és kiszárítják.

Különösen Kínában közkedvelt, egytálételekhez, levesekhez, orvosságként vagy afrodiziákumként használják.

"A csendes-óceáni kis szigetországok és az ázsiai államok is kimerítették már készleteiket" - mondta az Új-Kaledónia fővárosában, Noumeában dolgozó Pascal Dumas tudós. Az uborka kilója 2000 eurót (625 ezer forintot) ér.

Új-Kaledónia körültekintően bánni tengeriuborka-készletével. Az északi tartomány nyugati partjainál kialakítottak egy fenntartható tengeriuborka-halászati övezetet. Nyolc fajtát tenyésztenek, amelyeket csak az után szedhetnek le, ha a példányok elértek egy minimum méretet. A halászat engedélyhez kötött, az állományt rendszeresen ellenőrzik. Új-Kaledónia évi 50 tonna szárított uborkát exportál Ázsiába, de próbálja ezt az iparágat anélkül bővíteni, hogy megtizedelné a tengeri élőlény előfordulását.

A vietnami orvhalászat azonban keresztülhúzza ezeket a terveket, és feldühítette a helyi halászokat. "Nyugtalanít bennünket, hogy kalózok fenyegetik az állományt, a hatóságok pedig nem képesek tenni ellene" - mondta Yann Moilou, az egyik halászati szövetség elnöke. Néhány kollégájára rá is támadtak a vietnami orvhalászok - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×