eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elpusztult a világ legöregebb hím pandája

Elpusztult Kínában a világ legöregebb hím pandája, Pan Pan, amelytől a világ fogságban élő pandáinak egynegyede származik.

A Szecsuan tartomány egyik rezervátumában élő rákbeteg óriáspanda szerdán reggel, 31 évesen múlt ki, ami emberi mércével mérve körülbelül 100 éves életkornak felel meg. Júniusban diagnosztizáltak nála rákot, emellett öregkori betegségekben is szenvedett. Az utóbbi napokban drámaian romlott az állapota, halálakor már nem volt eszméleténél.

Pan Pan vadon született, de már néhány hónapos kora óta fogságban élt. Rossz egészségi állapotára tekintettel a korábbiakhoz képest visszafogottan ünnepelték 31. születésnapját szeptember elsején, ami jelképes születésnap, mert világra jöttének pontos napja nem ismert.

A pandanagypapaként emlegetett állat jelentősen hozzájárult a fogságban élő pandapopuláció növeléséhez: több mint 130 leszármazottja van, tőle ered a világ fogságban élő óriáspandáinak egynegyede.

A pandák fogságban általában mintegy 20 évig élnek, de az egyre jobb ellátásnak köszönhetően mind többen érnek el matuzsálemi kort.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×