eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma

Agyhártyagyulladásban halhatott meg egy kétéves fiú

Feltételezhetően fertőző agyhártyagyulladás miatt meghalt egy kétéves kisfiú Borsod megyében.

A kisfiú a Borsod megyei, Miskolctól 16 kilométerre fekvő Köröm községben, otthonában lett rosszul pénteken, mentőt hívtak hozzá, és Miskolcra szállították, de az életét már nem tudták megmenteni – mondta az InfoRádiónak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató főorvosa. Csiba Gábor közölte, bár még nem zárult le a vizsgálat, de valószínű, hogy a kisgyermek halálát fertőző agyhártyagyulladás okozta.

Budapesten december közepén egy 20 éves fiatal került be fertőző agyhártyagyulladással a Szent László Kórházban. A kórház akkor úgy tájékoztatott, hosszabb terápiára kell felkészülniük, mert még nem zárultak le a gyulladásos folyamatok.

December 9-én a budapesti Veres Pálné Gimnázium egy végzős tanulója vesztette életét fertőző agyhártyagyulladásban. A fiú a tünetek jelentkezése után néhány órával halt meg. Egyik évfolyamtársa szintén agyhártyagyulladás gyanújával került a Szent László Kórházba, de nála kiderült, hogy rosszullétét csak egy téli vírusos fertőzés okozta.

A fertőző agyhártyagyulladást többnyire a világszerte elterjedt Meningococcus baktérium okozza, amelynek 13 típusa ismert, ezek közül Európában és Magyarországon főleg a B és C típus elterjedt. A betegség tünetei között megfigyelhető az általános rossz közérzet, levertség, magas láz, hányás, hidegrázás, és az egyik jellegzetes tünet, a tarkómerevség.

A fertőző agyhártyagyulladás cseppfertőzéssel közvetlen kontaktus útján terjed, kezelésében pedig különösen fontos a korai felismerés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×