Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fordulat a Népszava és a Vasárnapi Hírek ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szellemiségük megőrzése és a kiszámítható finanszírozás érdekében, az októberben megkötött adásvételi szerződés felmondása után, új tulajdonosuk van a korábbi Geomédia-lapoknak, így a Népszavának, a Vasárnapi Híreknek és a Szabad Földnek - közölte a Népszavát kiadó XXI. Század Média Kft., hozzátéve: a Horizont Handels und Industrie AG Puch László korábbi szocialista politikus és Simon Dénes tulajdonában álló vállalkozás.

Azt írták, a lapokat korábban megvásárolni kívánó, liechtensteini bejegyzésű XXI. Century Invest AG-vel kötött megállapodás egyoldalú felmondására azt követően került sor, hogy többszöri hosszabbítás után sem teljesültek a szerződés hatályba lépéséhez szükséges feltételek.

Az októberi aláírás óta bekövetkezett események kiszámíthatatlansága nem csupán a lapok stabil finanszírozását nehezítette meg, hanem a külföldi tulajdonosjelöltek elkötelezettségét is megkérdőjelezte a lapok szellemiségének, közéleti-politikai irányultságának megőrzése mellett - hangsúlyozták.

Úgy fogalmaztak: az elmúlt hónapokban, tekintettel a Népszabadság bezárását követő eseményekre is, a független és kritikus sajtó ügyét, valamint a baloldali, demokrata, európai értékrend megőrzését fontosnak tartó üzletemberek megteremtették a lapok hosszú távú finanszírozásához szükséges forrásokat.

A befektetés kezelését a bécsi székhelyű Horizont Handels und Industrie AG-re bízták, így ez a cég a Népszava, a Vasárnapi Hírek, a Szabad Föld és a hozzá tartozó lapcsalád új tulajdonosa.

Azt írták, Puch László kedden tájékoztatta a lapok vezetőit a tulajdonosváltásról.

A kiadó vezetését a jövőben a korábbi Geomédia-menedzsment látja el - fűzték hozzá.

Puch László közölte, hogy a szerkesztőségek önálló, független működését szerkesztőségi statútumban rögzítik, amely szerint a tulajdonos semmilyen módon nem kíván beavatkozni a szerkesztőségi tartalomba, megóvja a független szellemi műhelyeket mindenféle politikai befolyástól, teljes körű szabadságot biztosít.

A tulajdonos és a menedzsment célja, hogy a Szabad Föld megőrizze vezető pozícióját a hetilapok piacán. Folytatódik a Népszava és a Vasárnapi Hírek integrációja; az átalakítás célja, hogy az integrált szerkesztőség megőrizze a Népszava baloldali-demokrata hagyományát és értékeit, ugyanakkor a megújult napilap képessé váljon a Népszabadság által hagyott űr betöltésére, az egykori Népszabadság-olvasók megszólítására is - olvasható a közleményben.

Október 20-án a liechtensteini székhelyű XXI. Century Invest AG azt közölte az MTI-vel, hogy megvásárolta a Népszava napilapot, valamint a Geomédia-csoport médiaportfólióját: a Szabad Föld és a Vasárnapi Hírek hetilapot, továbbá a kiadó magazinjait.