Ez lett az év szava

InfoRádió / MTI
2016. december 15. 05:23
A "demokráciakolbász" (democracy sausage) lett az év szava idén Ausztráliában, miután a júliusi szövetségi általános választásokkor a szavazófülkéknél felállított grillsütőkön elkészített kolbászokkal kedveskedtek az éhes választópolgároknak.

Az év szaváról döntő ausztráliai National Dictionary Centre (országos szótárközpont) szerdai közlése szerint a demokráciakolbász annak köszönheti győzelmét, hogy a július 2-i választások idején futótűzként terjedt a közösségi médiában.

A szótár definíciója szerint a demokráciakolbász olyan "kolbász, amelyet egy szelet kenyéren tálalva lehetett megvásárolni a választófülkéknél felállított grillsütőknél a választás napján".

A győztes kifejezés olyan szavakat utasított maga mögé, mint a "shoey", amelyet akkor használnak, amikor valaki cipőből iszik alkoholt - a kifejezést Daniel Ricciardo ausztrál Formula-1-es pilóta tette népszerűvé -, valamint a "smashed avo", amely a népszerű reggeli, a kenyéren vagy pirítóson tálalt összezúzott avokádó rövidítése.

A demokráciakolbász bekerül az ausztrál nemzeti szótár következő kiadásába. A kötet legutóbb augusztusban jelent meg, 16 ezer olyan szót tartalmazva, amelyek kifejezetten Ausztráliában használatosak.