Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Napi cuki: apja cipeli a szegedi selyemmajom-bébit

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Fehérfejű és törpe selyemmajmok is születtek a Szegedi Vadasparkban, a néhány hetes kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik az állatkert trópusi házában - tudatta Veprik Róbert igazgató.

A két kis fehérfejű selyemmajom (Callithrix geoffroyi) anyja a rostocki, apja a zürichi állatkertből érkezett Szegedre, és 2015 nyara óta alkotnak egy párt. A kifejletten is csupán 14-18 centiméteres csuklyásmajomféle természetes élőhelye Brazília délkeleti része, ahol az erdőirtás miatt ma már csak az eredeti terület kevesebb mint 7 százaléka esőerdő.

Az európai állatkertekben a sikeres fajmegmentési programnak köszönhetően 250-300 fehérfejű selyemmajmot gondoznak. Ebben a Szegedi Vadaspark is élen jár, az állatkert tíz éve elhunyt igazgatója, Gősi Gábor volt a program vezetője. Akkor csak ezt az egy programot vezette magyar szakember az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének keretein belül.

A törpeselyemmajom-pár (Cebuella pygmaea) már gyakorlott szülőnek számít, számos utódjukat nevelték fel sikeresen. A legkisebb - mindössze 100 gramm tömegű - majomfaj természetvédelmi helyzete némileg kedvezőbb, az amazóniai esőerdőkben közönségesnek tartják, azonban a kutatások szerint ennél rosszabb már a helyzet, létszáma folyamatosan csökken. Az élőhelyek pusztulása mellett a vadászat veszélyezteti elsősorban, illetve sokat fognak be "otthoni kedvencnek".

A piciny főemlősök nappal aktívak, a középső és alsó lombkoronaszinten élnek, 2-15 tagú csoportokban. A csapatban mindig csak a rangelső nőstény hoz világra utódokat, rendszerint ikreket. A Szegedi Vadasparkban is két kicsi született. A vemhesség ideje 140 nap, a két szülés között 5-7 hónap telik el, így a törpe selyemmajmok az év minden időszakában szaporodhatnak.

A selyemmajmok esetében az egész család részt vesz a kölykök nevelésében. A pici, de testméretükhöz képest nagy kölyköket az apa hordja elsősorban, csak szoptatásra kerülnek vissza anyjukhoz.