eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Csalás a csodaménesnél?

A csalás gyanúja vetül a világ egyik legjobb arabtelivér-tenyésztő programjára, a Janow Podlaski-i ménesre, a lengyelek nemzeti büszkeségére, miután külföldi licitálók az árverés manipulálására utaló jeleket tapasztaltak a legutóbbi aukción. Az Emira nevű kanca furcsa körülmények között végbement eladásából belpolitikai botrány lett, az ellenzék bűncselekményt gyanít és vizsgálatot követel.

Az állami tulajdonban lévő világhírű ménes jó híre már akkor odalett, amikor az új, jobboldali kormány menesztette és a lótenyésztéshez kevéssé értő, de a kormánypárthoz lojális emberekkel váltotta fel a méntelep sokéves tapasztalattal rendelkező és nagy tisztelet övezte három vezetőjét, Marek Trelát, Jerzy Bialobokot és Anna Stojanowskát, akiknek világklasszis lovaira egymással vetélkedve licitáltak hírességek, arab sejkek és más milliomosok.

A ménes élére elsőként egy annyira hozzá nem értő vezetőt neveztek ki, hogy a kormány néhány hónap múlva kénytelen volt a lósporthoz valamelyest értő emberre lecserélni. Ennek ellenére a nagy tapasztalatú régi vezetők eltávolítása miatt megromlottak a körülmények a világhírű ménesben a bírálók szerint. A vezetőváltás után például elpusztult kettő abból a négy kancából, amelyet Shirley Watts brit tenyésztő, a Rolling Stones dobosának, Charlie Wattsnak a felesége adott kölcsön a lengyel ménesnek.

Ennél is nagyobb csapást mért a tenyészprogram jó hírére, hogy a legutóbbi, augusztus 14-i Pride of Poland (Lengyelország büszkesége) nemzetközi aukción az árak manipulálására irányuló szándékot véltek felfedezni a külföldi licitálók. A botrány középpontjába keveredett szürke kanca ára annak ellenére emelkedett több mint félmillió euróra, hogy a 27 év árverési tapasztalattal rendelkező svéd tenyésztőn, Anette Mattsonon kívül nem volt észlelhető más licitáló, márpedig Mattsson csak 200 ezer eurót ajánlott az aukció sztárjának számító versenylóért.

A kancát 550 ezer eurón nyilvánították eladottnak, bár vevőt senki sem látott, és az állítólagos sikeres licit után a lovat újra eladásra kínálták, sőt négyszemközt magának Mattssonnak is odaígérték 200 ezer euróért, bár végül nem adták oda neki. A svéd tenyésztő végül az újraindított liciten vásárolta meg 225 ezer euróért egy katari vevő számára.

Mattsson azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy szerinte manipulálták az árverést. Sem ő, sem a környezete nem látott más vevőt a teremben, és a kikiáltó sem nézett senkire a magasabb ajánlatokat megnezve, csak az asztalra meredt a tekintete.

A 16 éves kancát az aukció szupersztárjának kiáltották ki, a szokásokkal ellentétben kiszivárogtatták, hogy 700 ezer euró a legalacsonyabb ár, amelyen eladják, ennek ellenére végül beérték a 225 ezer eurós ajánlattal, ami ugyancsak szokatlan.

A csalást gyanítók szerint az állami méntelep vezetői azért akarták manipulálni az aukció eredményét, hogy bebizonyítsák, a ménes az új kormány által kinevezett vezetők alatt is jól működik.

Egy amerikai ménes, a floridai Hennessey Arabians vezetője, George Zbiyszewski szerint azonban "a cinkelt árveréssel egyetlen este sikerült romba dönteni" a világhírű ménes reputációját.

Az AP megkeresésére a méntelep igazgatója, Slawomir Pietrzak tagadta, hogy bármiféle csalás történt volna és az aukció amerikai kikiáltóját hibáztatta a gyanús rendellenességekért.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×