eur:
394.24
usd:
370.29
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Rendőrkézen a Pokémon-őrültek

Őrizetbe vettek Szaúd-Arábiában három, Pokémonra vadászó fiatalt az ország déli részén található dzsaszáni repülőtér parkolójában, mert felvételeket készítettek a létesítményről.

A Pokémon Go nevű, kiterjesztett valóságon alapuló okostelefonos játékot játszó fiatalokat átadták a nyomozóknak. Egyelőre nem tudni, milyen büntetés vár rájuk.

Szaúd-Arábia legfelsőbb vallási hivatala megerősítette, hogy egy 2001-es rendelet (fatva) értelmében tilos a pokémonos játékok használata a hithű muszlimok számára - adta hírül az Arab News híroldal. A jogi kérdésekkel foglalkozó állandó bizottság véleménye szerint a Pokémon egyfajta szerencsejáték, amelyet az iszlám vallás szigorúan tilt.

Az új Pokémon Go ebből a szempontból pontosan ugyanolyan, mint a régi - nyomatékosította Sejk Száleh al-Fauszan helyi jogtudós.

Az okostelefonos alkalmazásra és mobilkamera segítségével gyűjtött helyrajzi adatokra épülő Pokémon Go játékosainak valós helyszíneken "elrejtett" szörnyecskéket kell összegyűjteni. A játék Szaúd-Arábiában hivatalosan nem elérhető, ennek ellenére sokaknak mégis sikerült letölteni azt. Több Pokémon Go-játékos került már életveszélybe világszerte az utcákon figyelmetlenség miatt. Számtalan ország jelezte, hogy nem örül túlságosan az új alkalmazásnak.

Így van ezzel Indonézia is, amely megtiltotta a rendőrség és a haditengerészet tagjainak, hogy szörnyecskékre vadásszanak. Boy Rafli Amar rendőrségi szóvivő szerdán elmondta: nem cél, hogy a tisztek függővé váljanak, és a munkájuk helyett a játékba feledkezzenek bele. A haditengerészet biztonsági okokból tiltotta meg a játékot.

Egy szerdai rendelet értelmében ugyancsak tilos pokémonokra vadászni az indonéziai elnöki palotában és környékén.

"Ez az elnök hivatala, nem játszótér" - háborgott Bey Mchmuddin, a palota sajtófőnöke.

A délkelet-ázsiai szigetországban hivatalosan nem elérhető az alkalmazás, de ott is sokaknak sikerült letölteni.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×