eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Új cáparezervátumokkal bővült a karibi térség

Két új cáparezervátumot hoztak létre a karibi térségben: a Kajmán-szigeteket és a Szent Márton-szigetet övező vizek csaknem 120 ezer négyzetkilométernyi területén tiltották be a kereskedelmi célú cápahalászatot.

A népszerű búvárparadicsomok képviselői a Szent Márton-sziget holland részén megrendezett háromnapos találkozón jelentették be a veszélyeztetett tengeri ragadozók védelmét szolgáló rezervátumok kialakítását, amelyben a Pew jótékonysági alapítvány, valamint Richard Branson környezetvédő brit milliárdos is részt vesz.

A philadelphiai székhelyű szervezet 2009 óta segíti a cáparezervátumok létrehozását világszerte. A két új karibi övezettel együtt immár 14 ilyen védett terület létezik a világon és 50 százalékuknak a Karib-térség ad otthont.

Luke Warwick, a Pew globális cápavédelmi kampányának vezetője szerint a cápák kulcsszerepet játszanak a tengeri ökoszisztémák egészségének fenntartásában.

Mint hangsúlyozta, kifogni ezeket a csúcsragadozókat uszonyukért, a májukból nyerhető olajért, a porcukért és egyéb részeikért komolyan befolyásolja "a kereskedelmi szempontból jelentősebb halfajok életét és a tengeri környezet egészének egészségét".

Warwick szerint ezek a lassan fejlődő teremtmények korántsem azok az emberre veszélyes gyilkológépek, amelyeknek néhány mozifilmben lefestik őket. A cápák kis veszélyt jelentenek az emberre, ugyanakkor vonzzák a búvárturistákat azokra a területekre, ahol még nagy számban előfordulnak.

Évente nagyjából 100 millió cápát ölnek meg világszerte. Az alapítvány szerint megfelelő intézkedés hiányában néhány fajuk eltűnhet a Föld színéről a következő évtizedekben.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×