eur:
395.25
usd:
365.65
bux:
65394.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Szúnyogokat fognak a németek

Német kutatók idén is felszólították a lakosságot, hogy minél több szúnyogot fogjanak el és küldjenek be nekik, hogy feltérképezhessék az országban elterjedt vérszívókat.

"Minden szúnyogért hálásak vagyunk" - fogalmazott Doreen Walther, a brandenburgi Münchebergben lévő Leibniz Agrártudományi Központ (ZALF) munkatársa.

A ZALF 2012 óta dolgozik a greifswaldi Friedrich Loeffler Állategészségügyi Intézettel közösen a Németországban előforduló szúnyogfajok feltérképezésén.

Idén a gyűjtők már hatszáz szúnyogot beküldtek a kutatóknak.

A szúnyogatlasz segíthet abban, hogy felmérjék a szúnyogok által terjeszthető betegségeket. Különösen veszélyesnek számít például az ázsiai tigrisszúnyog (Stegomyia albopicta), amely elterjedt Németországban. A beküldött példányoknak köszönhetően felmérték, hogy már Baden-Württemberg és Thüringia tartományokban is megtalálható.

"Az Európában az utóbbi években kitört, szúnyogok által terjesztett betegségek, például a dengue-láz, a csikungunya-láz és a zikavírus megjelenése bizonyította a vérszívók kiemelt szerepét" - mondta Walther. A szakértő hozzátette: "A kockázat becsléséhez, az invazív és Németországban honos fajok feltérképezéséhez szükségünk van további adatokra".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×