Meghalt a Zsebherkules

InfoRádió / MTI
2016. június 6. 21:55
Száznégy éves korában meghalt Manohar Aich indiai testépítő, korábbi Mr. Universe, akit alacsony termete miatt Zsebherkulesként emlegettek hazájában.

Fia szerint Aich vasárnap halt meg az északkelet-indiai Kalkutta a korával összefüggő egészségi problémák következtében.

Aich csenevész kisgyermekből lett sikeres testépítő. Élete során számos akadályt kellett legyőznie, küzdött a szegénységgel és rövid ideig börtönben is volt.

Az 1952-es londoni Mr. Universe megmérettetésen első indiaiként nyerte el a címet. Visszatérve hazájába hősként tisztelték és sokan miatta kezdtek el testépítéssel foglalkozni.

Aich számos további címet is elnyert az ázsiai testépítő bajnokságokon. Mindössze 150 centiméteres testmagassága miatt Zsebherkulésként is emlegették.

Kaszkadőrként kezdte pályafutását egy híres bűvész mellett, azzal ejtette ámulatba a közönséget, hogy a fogával hajlított el acélrudakat és kardokon egyensúlyozott a hasával. 89 évesen lépett utoljára színpadra.

A sportember gyakran hangoztatta rajongóinak, hosszú életének titka az, hogy igyekszik könnyedén venni a problémákat és boldog maradni a nehéz időkben is. Emellett tejben, gyümölcsökben, zöldségekben, rizsben, lencsében és halakban gazdag étrendet folytatott.