eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Meghalt egy holland hegymászó a Mount Everesten

A Mount Everest csúcsáról lefelé tartva meghalt egy magashegyi betegségben szenvedő, harmincöt éves holland hegymászó - közölte szombaton az expedíció szervezője; az idei hegymászó szezonban ez az első haláleset a világ legmagasabb hegycsúcsának közelében.

Paszang Purba, a katmandui Seven Summit Treks munkatársa elmondta, Eric Arnold szombatra virradó éjszaka vesztette életét. A hegycsúcsról társaival együtt leereszkedő hegymászónál megfelelő mennyiségű palackozott oxigén volt, azonban folyamatosan gyengeségre panaszkodott és a kilencszáz méterrel a csúcs alatt fekvő, négyes táborban meghalt - tette hozzá.

Purba közölte: a továbbra is a 8848 méter magas csúcs közelében tartózkodó hegymászócsapattal nagyon rossz az összeköttetésük, így egyelőre nem tud többet Arnold halálának körülményeiről. Hozzátette, több napig is eltarthat, mire a holttestet le tudják vinni a lejtőkön és ehhez több emberre is szükség lehet.

A Rotterdamból származó Arnoldnak ötödik nekifutásra sikerült meghódítania a Mount Everestet. Egy helyi televíziós csatornának egy idén készült interjúban azt mondta, gyerekkori álma volt, hogy feljuthasson a világ tetejére. A beszélgetésben hangsúlyozta, tisztában van vele, hogy a balesetek kétharmada a visszaúton történik, és az expedíció legveszélyesebb része még hátravan, amikor a legtöbben már úgy gondolják, elérték a céljukat.

Ausztrál médiaértesülések szerint szombaton egy ausztrál hegymászó is életét vesztette a Mount Everesten.

Az NTB norvég hírügynökség arról számolt be, hogy egy 45 éves norvég nőt két serpa segített le a hegycsúcsról szombaton, miután hóvakságot kapott.

Az idei hegymászó szezon kezdete óta több százan vágtak neki a Mount Everest meghódításának. A kedvező időjárási feltételeknek köszönhetően május 11. óta több mint 330 hegymászó érte el a csúcsot.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×