eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Magyar kutya nyerte a belga juhászkutyák világbajnokságát

Magyar kutya, az 5 éves Lito nyerte a belga juhászkutyák világbajnokságát, amely vasárnap zárult Franciaországban.

Az MTI-hez eljuttatott összegzés szerint a versenyre 34 országból 135 kutya kvalifikálta magát, közülük lett a legjobb Kivágó Arnold tulajdonos és kiképző malinois fajtájú belga juhásza.

A világbajnokság három részből áll: pontozzák a kutyák engedelmességét, nyomkövető és őrző-védő képességét. Mindhárom feladatban 100 pontot lehet elérni. Lito az engedelmességre 98, a nyomkövetésre 95, az őrzés-védésre 97 pontot kapott, ezzel az eredménnyel megnyerte a szombati világkupát és elindulhatott a legjobb húsz kutya számára rendezett vasárnapi megmérettetésen.

Lito vasárnap fél ponttal túlszárnyalta előző napi teljesítményét és megszerezte az abszolút világbajnoki címet a Belga Juhászkutya Világszövetség (Fédération Mondiale du Berger Belge) versenyén, amelyet a Párizshoz közeli Aubigny-sur-Nere-ben rendeztek meg.

A kutyáknak és kiképzőjüknek állatonként öt perc áll a rendelkezésükre a pálya bejárására. Mivel hasonló képességű, igen felkészült állatokról van szó, a verseny sokszor apróságokon múlhat. Akár egy rossz hangsúllyal kiadott vezényszó is negatív irányba befolyásolhatja a feladat megoldását és pontveszteséggel járhat - olvasható az összegzésben.

A belga juhászok világbajnokságát minden évben más országban rendezik meg.

Lito ősszel lesz 5 éves, kiemelkedő vérvonalból született, 8 hetes korában került Kivágó Arnoldhoz, aki nemcsak kiképzője, hanem gazdája is a kutyának. A kutya kiképzése már kicsi korában elkezdődött: kezdetben naponta többször 5-10 percet gyakorolt, majd heti 3-4 nap különböző kategóriákban elvégzett edzés következett, amikor hol az őrzés-védést, hol pedig a nyomkövetést gyakorolta.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×