Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Végrehajtották az első hímvessző-átültetést az USA-ban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy idősödő rákbeteg páciensen hajtották végre az első hímvessző-átültetést az Egyesült Államokban.

A 15 órás transzplantációs és rekonstrukciós műtétet Bostonban, a Massachusettsi Közkórházban végezték tucatnyi sebész és harmincfős egészségügyi személyzet részvételével.

Az orvosok reményei szerint a 64 éves Thomas Manning heteken belül képes lesz vizelni új nemi szervével, néhány hónapon belül pedig bizonyos szexuális funkciókra is alkalmas lehet a pénisz, amelyet egy halott donortól kapott.

Az orvoscsoportot vezető Curtis Cetrulo hangsúlyozta, hogy csak "óvatosan optimisták", mivel ismeretlen terepen végeztek beavatkozást.

A halifaxi páciensnek 2012-ben távolították el a nemi szervét, mivel az elrákosodott egy súlyos munkahelyi baleset nyomán.

A műtét előkészületei három évig tartottak. Az elhunyt donor hozzátartozói névtelenséget kértek, de jókívánságaikat fejezték ki az új szervet kapó páciensnek.

Mihelyst megfelelő donort találnak, a bostoni orvosok újabb hasonló transzplantációt fognak elvégezni egy páciensen, akinek autóbalesetben égett össze súlyosan a nemi szerve.

Az amerikai orvosok civileken akarják tesztelni a péniszátültetést, mielőtt "tömegesen" alkalmaznák azt a sérült háborús veteránokon.

A világ első hímvessző-transzplantációját 2014-ben hajtották végre a dél-afrikai Fokvárosban egy 21 éves páciensen, aki egy elfuserált körülmetélés nyomán veszítette el nemi szervét.

Kínában már 2005-ben új péniszt kapott egy férfi, s bár a műtét sikerült, az új szervet végül el kellett távolítani, mert a páciens lelkileg nem bírta elviselni a helyzetet.