eur:
393.92
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Felpofozták a dél-koreai igazgatót egy sajtótájékoztatón

Felpofozták egy súlyos megbetegedéseket és számos halálesetet is okozó terméket forgalmazó brit konszern dél-koreai területi igazgatóját, amikor hétfőn, egy szöuli sajtóértekezleten vállalta a felsősséget a történtekért és bocsánatot kért a megjelent áldozatoktól és családtagjaiktól.

Ata Safdar a Reckitt Benckiser brit konszern dél-koreai és japán igazgatójaként tartott sajtóértekezletet egy szöuli szállodában. A heves indulatokat gerjesztő rendezvényen a vállalat először ismerte el nyilvánosan a felelősségét a számos halálesetet és maradandó tüdőkárosodást okozó párásítósterilizáló folyadék forgalmazásában. A megjelentek soraiban több áldozat, köztük egy 13 éves, oxigénpalackkal lélegeztetett fiú és családtagok is voltak.

A dél-koreai hatóságok vizsgálata szerint a párásítófertőtlenítő miatt 92 ember halt meg.

A cég 2001-ben kezdte alkalmazni termékeiben a mérgező polihexametilén guanidint (PHMG) és tíz éven át használta azon fogyasztói panaszok ellenére, melyek szerint a vegyszer belélegzése tüdőproblémákat, sőt halált okozhat.

A botrány 2011-ben robbant ki, de a cég eddig nyilvánosan nem követte meg az áldozatokat.

Safdar hétfőn a vállalat nevében elismerte, hogy teljes mértékben felelősek a történtekért és mindenért bocsánatot kért, azért is, amiért ez a bejelentés öt évet késett.

Beszéde közben egy kiabáló férfi rontott fel a dobogóra, és pofon vágta Safdart. "Szívszorító" - mondta az igazgató és arra kérte a megjelenteket, hogy hadd fejezze be a bocsánatkérést. Közben azonban egy másik férfi azt kiabálta: "Már túl késő!"

A párásító vizéhez adagolt sterilizáló folyadék árusítását 2011-ben függesztette fel a dél-koreai kormány.

Safdar elmondta, hogy 178 embert egészségét károsította meg a termék, és kártérítésben akarják részesíteni őket. Dél-koreai adatok szerint 2011 óta 530-an tettek panaszt a párásítósterilizáló által okozott tüdőproblémák miatt. A terméket az Oxy Reckitt Benckiseren kívül más cégek is fogalmazták, de valószínűleg csak Dél-Koreában árusították azokat. A dél-koreai hatóságok nyomozást indítottak a termékek gyártói ellen.

Az érintett vállalat 2014-ben Reckitt Benckiser Koreára változtatta a nevét.

A hétfői bocsánatkérést áprilisban egy írásbeli közlemény előzte meg. Abban a cég helyi képviselete elismerte, hogy késlekedtek kapcsolatba lépni az áldozatokkal és családtagjaikkal. A vállalat áprilisban újabb ötmilliárd von (1,2 milliárd forint) értékű "humanitárius alapot" állított fel egy 2014-es szintén ötmilliárd vonnal létrehozott alap kiegészítésére.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×