Miért hal meg sok híres ember mostanában?

Infostart
2016. április 24. 10:30
Miért van az, hogy mostanában szinte nem telik el úgy hét, hogy ne kapnánk hírt egy újabb híres ember haláláról? Erre a kérdésre kereste a választ a BBC.

Normális, hogy egyre több híres ember halt meg mostanában? A válasz a BBC halálozási rovatának szerkesztője, Nick Serpell szerint igen. Statisztikáik szerint ugyanis a halálhírek száma jelentősen emelkedett az elmúlt években.

 David Bowie, Alan Rickman, Umberto Eco, Prince, a magyarok közül pedig Psota Irén, Kertész Imre és Pozsgay Imre – valamennyijüket az elmúlt hetekben-hónapokban veszítettük el.

Eszerint míg 2012 januárja és márciusa között összesen csak öt halálesetről adtak hírt a BBC csatornáin, addig idén ugyanebben az időszakban 24 volt. Ez azt jelenti, hogy ezen időszakban közel ötszörösére nőtt a halálesetről beszámoló hírek száma.

A Daily Telegraph összeállításában pedig 2014 első négy hónapjában még „csak” 38 híres ember szerepelt, és 2015-ben ugyanezen időszakban 30 volt, addig idén már 75 ismert ember haláláról számoltak be.

Mi lehet a növekvő tendencia oka? Nick Serpell szerint az egyik ok az lehet, hogy azok az emberek, akik az 1960-as években váltak híressé, mára már a 70-es éveikbe léptek.

„Másrészt manapság több a híres ember, mint régen” - mondta. Az édesapám vagy a nagyapám generációjában még csak a színház, később a televízió világából jöttek a híres emberek” - tette hozzá.

Ráadásul sokan azok közül, akiknek a haláláról manapság beszámolunk, a baby-boom generációhoz tartoztak, vagyis az 1946 és 1964 közötti időszakban születtek.

A baby-boom generációjához tartozott Prince, Alan Rickman és David Bowie is.

Az Egyesült Királyságban például a 65 év feletti korosztály közel 18 százalékát teszi ki a lakosságnak. Közülük pedig sokan híresek.

Mindezek mellett az indokok között szerepelhet az a tény is, hogy manapság a technikai újításoknak köszönhetően jóval könnyebben és gyorsabban értesülünk egy híresség halálhíréről, mint korábban.

A BBC azt a kérdést is latolgatja, vajon a rossz hírek sorozata ezután is folytatódik-e. Nick Serpell szerint valószínűleg igen. „A következő tíz évben a mai 70 év körüli hírességek tovább öregszenek, és elérik a 80-as éveiket, így további halálhírekre kell felkészülnünk” - jósolta a BBC szerkesztője.