eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Elárverezik a Harry Potter írójának székét

Elárverezik J. K. Rowling székét, melyen ülve a Harry Potter-regényfolyam első két részét írta.

A Heritage aukciósház New Yorkban, április 6-án tartja az árverést, melyen erre a hétköznapi külsejű székre is licitálni lehet, a kikiáltási ár 45 ezer dollár (12,7 millió forint).

A bútordarab annak a négy régi, össze nem illő széknek az egyike, amely az akkor súlyos anyagi gondokkal küszködő írónő edinburghi lakásában állt.

Akkor használta, amikor a Harry Potter és a bölcsek kövét, valamint a Harry Potter és a Titkok Kamráját írta.

A széket elárverezték korábban többször is, először maga a szerző, aki egy 2002-es jótékonysági aukción 21 ezer dollárt kapott érte, majd az eBay-en 2009-ben, amikor 29 ezer dollárért vitték el.

Mielőtt Rowling a Chair-rish a Child elnevezésű gyermekvédelmi célú jótékonysági aukcióra felajánlotta volna a széket, támlájának léceit felirattal dekorálta: "Lehet, hogy nem találsz szépnek, de ne ítélj a látszat alapján".

Arannyal és rózsaszínnel dedikálta is a támla vízszintes lécét, az ülésre körbe pedig ezt írta: "Ezen a széken ülve írtam a Harry Pottert". A keresztléceken Hermione Granger és Ron Weasley, valamint a Hogwarts (Roxfort) varázslóiskolabeli házuk, a Griffindor (Griffendél) neve is kibetűzhető.

A székhez egy levél is jár, melyet Rowling gépelt és írt alá a legelső árverés előtt.

Ez áll benne: "Kedves új széktulajdonos! Kaptam négy különböző széket 1995-ben, ez volt közülük a legkényelmesebb, ezért lett állandó helye az írógépem előtt, amelyen a Harry Potter és a bölcsek kövét és a Harry Potter és a Titkok Kamráját írtam. Nosztalgikus énem szomorúan int búcsút neki, a hátam azonban nem. J. K. Rowling".

A jelenlegi eladó egy angol gyűjtő, aki nem szeretné kilétét felfedni - közölte a Heritage.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×