Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Luxusillemhelyet építette egy kétórás látogatásra Kambodzsában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Negyvenezer dollárért (11 millió forintért) építettek luxusillemhelyet egy kétórás látogatás idejére a thaiföldi hercegnőnek Kambodzsában, ahol a lakosság 60 százaléka nélkülözi a WC-t, ráadásul Szirindhorn egyszer sem használta azt, csak kívülről készített róla pár fotót.

A thai hercegnő hétfőn a vulkáni kráterben, fák gyűrűjében elterülő Jeak Laom-tóhoz kirándult, amely Kambodzsa egyik népszerű idegenforgalmi látványossága.

Szirindhorn hercegnő számára két hét alatt építették meg a mosdót és illemhelyet, amely egy helybeli véleménye szerint "úgy nézett ki, mint egy szépen dekorált ház". A hercegnő azonban végül nem használta a 40 ezer dolláros toalettet, csupán néhány fotót készített róla.

A szanitereket a látogatás után eltávolították a takaros kis házból, amely turisták számára létrehozott biztonsági pont lesz - közölte egy helyi illetékes.

Nhem Sam Oeun, a tartomány kormányzója elmondta, hogy az illemhelyet nem tarthatták meg, mivel egy uralkodó családtagja számára készült. Az építkezési költségeket egyébként a thai fél állta - fűzte hozzá. A mellékhelyiséget egy thai cég építette és a szükséges építőanyagokat is Thaiföldről szállították a helyszínre.

A költséges uralkodói hóbortról beszámolt a nemzetközi média, ám a thai sajtó nem írt róla, mivel a királyi családdal szemben megfogalmazott kritika miatt akár 15 évi börtönbüntetés is kiróható az országban.

A UNICEF tavalyi jelentése szerint a vidéken élő kambodzsai lakosság 61,5 százaléka a szabadban végzi a dolgát, mivel nincs még latrina sem a lakóhelyén.

A thai hercegnő kambodzsai látogatása során megnyitotta azt az új kórházat, amelyet a thai királyi család adományából hoztak létre és találkozott Hun Sen kambodzsai kormányfővel is.