eur:
393.85
usd:
364.76
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szokatlanul hamar választottak szét sziámi ikreket Svájcban

Már nyolc nappal a születés után szétválasztottak összenőtt ikreket svájci orvosok; tudomásuk szerint eddig sehol a világon nem hajtottak végre hasonló műtétet ilyen fiatal pácienseken.

A két kislányt december 10-én választották szét a berni egyetemi klinikán, akkor együttesen 2,2 kilót nyomtak. Valójában hármas ikrek születtek két hónappal az esedékesség előtt, a harmadik kislány azonban egészségesen jött világra.

A sziámi testvéreknek nagy területen összenőtt a mája, és mellkasuknál is szét kellett választani őket.

A szokatlanul korai beavatkozás mellett azért döntöttek az orvosok és a szülők, mert a babáknak súlyos problémáik voltak a közös máj miatt. Mivel a májon át sok vér áramlott az egyik gyermekből a másikba, az egyiknek túl sok vére és magas vérnyomása lett, míg a másiknak túl kevés vére és túl alacsony vérnyomása volt.

Svájcban az elmúlt harminc évben mindössze két alkalommal születtek olyan sziámi ikrek, akik túlélték szétválasztásukat.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×