eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Meghalt Tajvan egyik leggazdagabb embere

Meghalt Tajvan egyik leggazdagabb embere, az emberbaráti szemléletéről ismert Csang Jung-fa, akinek 1968-ban egyetlen teherhajóval alapított cége, az Evergreen Group mára a világ negyedik legnagyobb konténeres tengeri fuvarozója lett.

Az üzletember 88 évesen, szerdán egy tajpeji egyetemi klinikán hunyt el, ahol mesterségesen, gépekkel tartották életben azóta, hogy december végén szív- és tüdőelégtelenséggel beszállították.

A szegény sorból származó Csang hajókapitánnyá küzdötte fel magát, majd 1968-ban egyetlen teherhajóval megalapította Evergreen Marine nevű cégét, amelynek jelenleg több mint 160 konténerszállító hajója járja a világtengereket.

Az ő tulajdonában volt Tajvan második legnagyobb légitársasága, az EVA Air, egy acélipari konszern és egy szállodalánc is. Az amerikai Forbes magazin tavaly 1,6 milliárd dollárra becsülte vagyonát, amellyel a sziget 17. leggazdagabb embere volt.

Csang Jung-fa hitt a vállalatok társadalmi felelősségvállalásában, és arra biztatta a hátrányos helyzetű diákokat, hogy hajón munkát vállalva törjenek ki a szegény sorból.

"Az élet célja az, hogy jó dolgokat cselekedjünk" - mondta egyszer a milliárdos, aki szerint a sikeres üzletembereknek nem szabad elfeledkezniük a jócselekedetekről és a jótékonykodásról.

Amikor cége Tajvan 1985-ben az egyik vezető konténeres fuvarozóvá vált, egyebek közt egészségügyi segítséget nyújtó karitatív alapítványt hozott létre, megalapította az Evergreen Szimfonikus Zenekart és az Evergreen Tengerészeti Múzeumot.

Az elmúlt években tett nyilatkozatai alapján a tajvani sajtó úgy véli, végrendeletében a mágnás teljes magánvagyonát karitatív célra - a nevét viselő jótékonysági alapítványnak - ajánlotta fel. Szerinte részvénytulajdonosként öt gyereke meg tud állni a saját lábán is.

Csang azt vallotta, hogy "nem bűn keményen dolgozni és meggazdagodni, de a meggazdagodás jelentette boldogság múlandó", szerinte "sokkal tovább tartó boldogságot jelent jót cselekedni", segíteni az embereknek a felemelkedésben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×