Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Visszavonták az Eurovíziós Dalfesztiválra jelölt énekest a németek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Két és fél nap után vonta vissza Xavier Naidoo R&B énekes eurovíziós jelölését a német NDR tévécsatorna, akkora felháborodást váltott ki az induló személye.

"Amilyen gyorsan csak lehet, új fellépőt kell találnunk a jövő évi stockholmi fináléra, aki az országot képviseli" - magyarázta a dpa hírügynökségnek Thomas Schreiber, a német közszolgálati csatorna koordinátora.

Az Eurovíziós Dalfesztivál német ügyeiért felelős NDR dönt az induló személyéről. Csütörtökön ők hozták nyilvánosságra, hogy Xavier Naidoo képviseli az országot Stockholmban, a jelölésért nem kell más énekesekkel összemérnie tudását.

Azonnal dühös kritikák érték a döntést az interneten. Az NDR szombaton végül visszavonta Naidoo jelölését. "Azt tudtuk, hogy a zenész megosztó személyiség, jelölése vitákat fog kiváltani, ám ilyen heves reakciókra nem számítottunk" - hangsúlyozta Schreiber.

A 44 éves, indiai és dél-afrikai származású soulénekes Naidoo-t vitatott kijelentései miatt korábban is többször érte kritika. A német egység napján 2014-ben egy jobboldali populista csoport rendezvényén arról beszélt, hogy Németország amerikai megszállás alatt áll és ellenállásra szólította fel a hallgatóságot. Két évvel korábban Kool Savasszal közösen írt, homofóbnak ítélt dalszövege váltott ki felháborodást.

Naidoo albumai Németországban sok milliós példányszámot értek el.

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét 2016 májusában rendezik Stockholmban.