Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Holdig érne a sor, ha a vécé nélküli indiaiak felsorakoznának

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Földtől a Holdig vagy még tovább érne a sor, ha felállna egymás mögé az a mintegy 774 millió indiai, akinek nincsen otthon saját vécéje - derült ki a londoni székhelyű WaterAid nemzetközi jótékonysági szervezet jelentéséből, amelyet a csütörtöki vécévilágnaphoz igazítva közöltek.

A szervezet szerint ha ebben a képzeletbeli forgatókönyvben minden ember minimum négy percet töltene az illemhelyen, akkor legalább 5892 évbe telne, mire elfogy a sor.

Az Ez nem tréfa: a világ vécéhelyzete 2015-ben (It's No Joke: The State of the World's Toilets 2015) című jelentés szerint továbbra is Indiában a legmagasabb azoknak az embereknek a száma, akiknek nincsen otthon vécéje (több mint 770 millió fő) és a dél-ázsiai országban végzik a dolgukat a legtöbben a szabad ég alatt (a lakosság majdnem felét jelentő 569 millió ember), néha még akkor is, ha rendelkezésre állnak nyilvános illemhelyek.

A gyéren lakott területeken az emberek gyakran megszokásból, kulturális okokból ürítenek a szabadban. Néhány faluban úgy vélik, hogy a mellékhelyiségek az időseknek valók, míg a frissen házasodott nők, gyerekek és mások úgy tartják, hogy a szabadban vécézés fitten tart.

Összehasonlításképpen: Indiában négyzetkilométerenként 173, a szomszédos Nepálban ugyanekkora területen 61, Pakisztánban 32 ember ürít a szabadban.

A megfelelő higiéniai berendezések hiánya komolyan fenyegeti a gyerekek egészségét: évente több százezren halnak meg közülük az emberi ürüléken keresztül terjedő betegségek miatt. A jelentés szerint évente több mint 140 ezer öt éven aluli gyermek hal meg az országban hasmenéses tünetek miatt.

A gyerekek majdnem 40 százaléka fejlődésben visszamaradott, ami jelentősen befolyásolja a későbbi kilátásaikat. Az országban továbbá magas az anyák és az újszülöttek halálozási aránya, ami ugyancsak a szabad ég alatt történő vécés okozta fertőzésekkel és vérmérgezéssel van összefüggésben.

A kora reggeli vagy késő esti órákban a szabadban ürítő nők ki vannak téve a nemi erőszak, valamint az állattámadások fenyegetésének.

Narendra Modi indiai kormányfő tavaly hirdette meg az ország utcáinak, középületeinek és parkjainak megtisztítását célzó nagyszabású kampányt, a Takarítsuk ki Indiát! A kezdeményezés egyik célja, hogy véget vessenek a szabadban való vécézésnek és 2019-ig minden otthont szereljenek fel saját illemhellyel. A jelentés ugyanakkor hangsúlyozza, hogy nem elég csupán megépíteni a vécéket, hanem azt is el kell érni, hogy emberek használják azokat.