Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött Oscar Pistorius fellebbviteli tárgyalása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A dél-afrikai Legfelső Fellebbviteli Bíróságon szerdán megkezdődött a barátnőjét meggyilkoló Oscar Pistorius dél-afrikai paralimpiai bajnok fellebbviteli tárgyalása.

A férfit tavaly ítélték ötévi szabadságvesztésre, mert 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, akit állítása szerint betörőnek vélt. Az ügyészség szerint a férfi veszekedett a barátnőjével, és szándékosan lőtt a lányra.

Kedden az ügyészek és Pistorius védői előterjesztik érveiket az ötfős bírói testületnek, amely majd dönt arról, hogy helyben hagyják a korábbi ítéletet vagy azt súlyosbítják. A bírók új eljárást is kezdeményezhetnek.

Az ügyészek azt állítják, hogy a bíró hibát vétett a tárgyalás során, amikor felmentette Pistoriust barátnője meggyilkolásának vádja alól és gondatlanságból elkövetett emberölés címén hozott ítéletet.

A mindkét lábán amputált Pistorius - akit karbonszálas lábprotéziséről pengelábú futónak is neveztek - 2012-ben írta be magát a sporttörténelembe, amikor a londoni olimpián a 400 méteres futásban és a 4x4-es váltóban egészséges társaival mérkőzött meg.

Pistorius egy évet töltött börtönben. A dél-afrikai törvények értelmében a nem szándékos emberölést elkövetők börtönbüntetésük egyhatodának letöltése után házi őrizetben tölthetik hátramaradt büntetésüket. A korábbi sportolót október 20-án kiengedték a börtönből azzal, hogy büntetése hátralévő részét házi őrizetben kell letöltenie.

Amennyiben a bíróág helyt ad az ügyészség érvelésének Pistoriusra, aki egyébként kedden nem volt jelen a tárgyaláson, akár 15 börtönbüntetést is kiszabhatnak.