Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halálos farkastámadás - Pécs 20 évvel ezelőtt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Majdnem pontosan 20 éve, 1995 decemberében is kiszökött egy farkas a Mecseki Kultúrpark állatkertjéből. Az agresszíven viselkedő, egyéves európai farkas elkóborolva négy gyermeket és két felnőttet támadott meg. Egy unokáit védelmező nagymama a helyszínen belehalt sérüléseibe. A Dunántúli Napló archívumából a bama.hu kereste elő a részleteket.

1995. december 29-én este hét óra után néhány perccel egy üldözőcsoport kilőtte a műszaki főiskola környékén a több órán át kószáló, szökött farkast.

Az agresszíven viselkedő, egyéves európai farkas december 28-án délelőtt tört ki ketrecéből a Mecseki Kultúrpark állatkertjében, majd elkóborolva négy gyermeket és két felnőttet támadott meg. Egy idős hölgy a helyszínen belehalt sérüléseibe.

A mentők sérültet vittek el a tévétoronytól, a Dömörkaputól, az állatkert kapuja mellől, egy megmart személyt pedig a helyszínen elláttak. A gyerekeket a Gyermekkórházban ápolják, sérülésük súlyos, életveszélyes.

A farkast állatkerti dolgozók, rendőr mesterlövészek, vadászok, valamint állategészségügyi szakemberek keresték. A fegyveresek azt a parancsot kapták, hogy lőjék le a vérengző állatot.

A Mecseki Kultúrpark igazgatója, Fülöp István elmondta, hogy nem veszett az állat, nem éheztették ki. Magányos farkas általában nem vesz üldözőbe embert, csak csoportban ront áldozatára, és akkor is csak abban az esetben, ha éhes. A megszökött vadállat gondozóit és látogatóit sosem bántotta.

Németh József mérnök a Misinához vezető úton haladt, amikor meglátta a menekülő és vérző kisfiút, akit felvitt a tévétoronyhoz, ahonnan mentőt hívtak. Ezen a részen gyermekcsoportot vett üldözőbe a farkas, az egyik édesanya a kicsinyét mentette, s ekkor marta meg az állat. Õ autóval ment be a 400 ágyas klinikába ellátásra.

Egy biztos, hogy a bolyongó és már vérző állat december 28-án elsősorban volt otthona környékén tűnt fel. A szakemberek úgy vélték, hogy nem fog a városba merészkedni. Kolláricsné Bíró Edit 15 óra körül a Kisréten látta a menekülő farkast, ami a szánkózók kiabálására elszaladt. Az állat szürkés színű, termete, mint egy egyéves németjuhász kutyáé. Helikopterről is figyelték a fegyveresek a parkerdőt, nyomolvasó kutyákat hoztak a helyszínre. A rendőrség már megszervezte a vad éjszakai keresését is, ami végül megnyugtató eredményre vezetett.

Vizsgálatot rendelt el a csütörtöki állatkerti farkaskitöréssel kapcsolatban Farkas Károly, Pécs jegyzője és Ernyes Mihály megyei főkapitány, a felelősség megállapítására. A szakértők bevonásával lefolytatandó vizsgálat arra is választ keres, történt-e emberi mulasztás, bűncselekmény vagy szabálysértés. Páva Zsolt, Pécs polgármestere pedig 1995. december 29-én ideiglenes jelleggel - a vizsgálat befejezéséig - elrendelte az állatkert bezárását.

Az önkormányzat vizsgálóbizottságába szakembereket delegáltak a Városüzemeltetési, a Jegyzői, valamint az Oktatási és Közművelődési Irodákból. A vizsgálóbizottság a helyzetfelmérés után dönt majd, hogy kezdeményez-e fegyelmi vagy büntető eljárást. A rendőrség azonosította azt a pécsi hölgyet, akit halálra mart a vadállat. Az elhunytat saját halottjának tekint a Pécsi Önkormányzat, amelynek tagjai tegnap felkeresték a Gyermekkórházat, ahol most is három kisgyermeket ápolnak. Ketten közülük súlyosan sérültek, de nincsenek életveszélyben. Plasztikai műtétet is hajtottak végre rajtuk, miután arcuk roncsolódott a harapásoktól és a marástól. Két sérült bejár az intézménybe kezelésre. Valamennyi sérült 10 év alatti.

További részletek a bama.hu cikkében.