Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiszélesítik a szexuális visszaélés gyanúja miatti nyomozást Cliff Richard ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Jelentős mértékben kiszélesítette" az évtizedekkel ezelőtt elkövetett szexuális visszaélés gyanúja miatt Cliff Richard ellen indult nyomozását a brit rendőrség.

A 74 éves angol popsztár Berkshire megyei házát emiatt kutatták át múlt év augusztusban a rendőrök. A feljelentés szerint a nyolcvanas években állítólag elkövetett szexuális visszaélés sértettje egy kiskorú fiú volt.

Az énekes a házkutatás idején portugáliai nyaralójában tartózkodott, és amikor hazatért, önként megjelent az illetékes rendőrségen, ahol kihallgatták. Nem vették őrizetbe, és azóta sem emeltek vádat ellene.

Az énekes szerdai közleményében megismételte, hogy a vádak "igaztalanok és abszurdak."

David Crompton, a Dél-Yorkshire megyei rendőrség vezetője közölte, hogy az általuk végzett nyomozást mostanra kiterjesztették. "Ez egy nyomozás, amely kezdete óta méretében jelentősen megnőtt. Sir Cliff Richard ügyvédje tudatában vannak annak, hogy egynél több állítólagos gyanú merült fel ellene" - írta abban a levélben, amelyet a brit parlament alsóháza belügyi bizottsága vezetőjének küldött még két héttel ezelőtt. A dokumentumot csak szerdán hozták nyilvánosságra Londonban.

A rendőrfőnök hozzátette, korai lenne megmondani, hogy mikor fog befejeződni a nyomozás. "Olyan gyorsan haladunk, amennyire lehetséges" - írta.

Az énekes tavaly bejelentette, hogy kártérítési pert indít a BBC és az ügyben eljáró rendőrkapitányság ellen is, magánéletéhez fűződő jogainak durva megsértése címén, mivel a házkutatásról a BBC hírtelevízióját előre értesítették, és az már a helyszínen várta a házkutatásra érkező rendőri egységet, és egyenes adásban közvetítette a fejleményeket.

Az eset miatt a BBC-hez annak idején több száz nézői panasz érkezett, és Keith Vaz, az alsóházi belügyi bizottság elnöke meghallgatásra idézte be a BBC vezérigazgatóját és a dél-yorkshire-i rendőrkapitányság parancsnokát is. A meghallgatás után kiadott jelentésében leszögezte, hogy bár a BBC a rendőrséggel folytatott együttműködése során a maga részéről megfelelően járt el, a házkutatás élő közvetítése azonban "óriási, helyrehozhatatlan károkat" okozott Sir Cliff Richard közmegítélésében.

Sir Cliff minden idők egyik legsikeresebb brit könnyűzenei előadóművésze, karrierje során 21,5 millió lemeze fogyott, és kétszer képviselte Nagy-Britanniát az Eurovíziós Dalfesztiválon. II. Erzsébet királynő 1995-ben emelte őt a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra.