Elárverezik az indiai miniszterelnök drága öltönyét

InfoRádió / MTI
2015. február 19. 05:02
Elárverezik az indiai miniszterelnök "botrányöltönyét", azt a sötétkék zakót és nadrágot, amelybe Narendra Modi a saját nevét szövette bele csíkozásként apró aranyozott betűkkel.

Az öltönyt, amely indiai sajtóértesülések szerint egymillió rúpiába (4,35 millió forint) került, egyetlen alkalommal, Barack Obama január 25-i újdelhi látogatása alkalmával viselte a tavalyi választásokat alacsony származását hangoztató jelszavakkal fölényesen megnyerő politikus.

Az Obama és Modi találkozójáról készült fotók kinagyításával derült ki, hogy az öltöny csíkjait a kormányfő belehímzett neve alkotja, s a miniszterelnök hiúságát tükröző viselet kiváltotta a közösségi média gúnyolódását és az ellenzéki pártok heves bírálatát. A Kongresszus Párt szerint a kormányfő jobban tenné, ha urizálás helyett beváltaná a szegényeknek tett ígéreteit.

Feltételezések szerint az öltöny körüli botrány jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kormánypárt súlyos vereséget szenvedett egy azóta tartott időközi helyhatósági választáson.

A zárt nyakú zakót és a nadrágot egy szerdán kezdődött háromnapos jótékonysági aukción bocsátják áruba Szurát kikötővárosban, az indiai gyémántipar fellegvárában 454 olyan tárggyal - köztük ezüst mandzsettagombokkal, drágakőberakásos ezüstládikával, porcelánvázával, szőnyeggel - együtt, amelyet hivatalba lépése óta kapott ajándékba a miniszterelnök. Az árverés bevételét a Gangesznak, a hinduk szent folyójának a megtisztítására fordítják.

Az öltönynek nincs kikiáltási ára, mert - mint a szervezők mondták - a viselet "felbecsülhetetlen értékű", a vevőknek maguknak kell eldönteniük, hogy mennyit ér meg nekik. Indiai sajtójelentések szerint a licit szerda reggel már induláskor meghaladta a 20 millió forintnak megfelelő összeget.

Narendra Modi rendszeresen elárvereztette azokat az ajándékokat is, amelyeket a Gudzsarát állam élén eltöltött 12 év alatt kapott, a bevételt lányok oktatási programjaira fordították az államban. Egy hivatalos közlése szerint 950 millió rúpia (4,1 milliárd forint) folyt be ily módon Gudzsarátban.

A hindu nacionalista miniszterelnököt legodaadóbb hívei félistenként imádják.