Az antarktiszi jég fogságába esett egy ausztrál halászhajó

InfoRádió / MTI
2015. február 12. 22:43
Az antarktiszi jég fogságába esett 27 emberrel a fedélzetén az Antarctic Chieftain ausztrál halászhajó, amelynek megsegítésére elindult egy új-zélandi hajó, az Egyesült Államok parti őrsége pedig elküldte egyik jégtörőjét.

Az amerikai parti őrség szerdai jelentése szerint a tengeri sügér halászására útnak indult ausztrál hajó a McMurdo-tengerszorostól 1450 kilométerre északkeletre, helyi idő szerint kedden került bajba.

A vízi jármű által leadott segélykérést az új-zélandi parti őrség továbbította a Polar Star jégtörőnek, amely a közelben cirkált, és helyi idő szerint pénteken érheti el a halászhajót.

Donnie Brzuska főhadnagy, az amerikai parti őrség egyik szóvivője csütörtökön azt mondta, a jégtörőnek több mint 530 kilométer hosszú, 2,7 méter vastag jégen kell átvágnia magát, valamint hóviharokkal és jeges széllel kell megküzdenie ahhoz, hogy elérjen a halászhajóig.

Matthew Walker, a Polar Star paracsnoka egy közleményben azt írta, a jelentős földrajzi távolság és a szélsőséges környezeti feltételek megnehezítik a mentést, mindenesetre biztos abban, hogy a jégtörő eléri az Antarctic Chieftaint.

A tervek szerint a vízi járművet, amelynek négy hajócsavarából hármat tönkretett a jég, így jelenleg mozgásképtelen, egy, a jégtörővel együtt odaérkező új-zélandi halászhajó kíséri vagy vontatja majd biztonságos kikötőbe.

Mike Hill, az új-zélandi mentőszolgálati központ egyik munkatársa azt mondta, a 63 méteres hajótest nem sérült meg, és bizonyos mennyiségű víz veszi körbe, így nem tartanak attól, hogy a jég esetleg összeroppantja a hajót. Információi szerint a halászhajó legénységének vannak élelmiszertartalékai, és nem fenyegeti őket közvetlen veszély.