Akár 70 centiméternyi hó jöhet!

Infostart
2015. február 4. 22:10
Nem hajthatnak fel a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek a szlovén sztrádákra február 5-én hajnali 5 órától. Az intézkedés a rédicsi és a tornyiszentmiklósi határátkelőhelyet érintheti.

A szlovén hatóságok arról értesítették a magyar hatóságokat, hogy február 5-én, hajnali 5 órától Szlovénia teljes területén nem közlekedhetnek az autópályákon a 3,5 tonnánál nehezebb teherautók, az úton lévőket pedig a hatóságok kiterelik a parkolókba.

Az intézkedésre azért van szükség, mert az előrejelzések szerint több útszakaszra akár 70 centiméteres hó hullhat, erős szélre kell számítani - írja a police.hu.

A tilalmat várhatóan 2015. február 6-án, pénteken este oldják fel, hamarabb csak akkor, ha az időjárási viszonyok azt lehetővé teszik.

Várható időjárás Magyarország területén csütörtök estig:

Este a keleti országrészt is elhagyja a csapadékzóna, és a Tiszántúl, valamint az ország déli felének kivételével átmenetileg többfelé felszakadozik a felhőzet. Hajnaltól délnyugat felől ismét megvastagszik a felhőtakaró, és a Sopron-Békéscsaba vonaltól délnyugatra napközben egyre többfelé várható eső, a Dél-Dunántúl nyugati részén havas eső, az Õrségben és az Alpokalján havazás is.

Késő délutántól Nyugat-Dunántúlon egyre többfelé megmaradó néhány cm-es vizes hóra számíthatunk. Az északi szél hajnalig csak a Nyugat-Dunántúlon élénkül meg, csütörtökön az északkeleti szél már sokfelé megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7 és +1 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 0 és +6 fok között valószínű - írja az MTI.

Az időjárási helyzet Európában:


Az európai időjárási alaphelyzet az elmúlt napokban szinte semmit sem változott. A kontinensen viszonylag kiegyenlítettek a hőmérsékleti viszonyok, amelyet jól mutat, hogy kedden Párizsban +3, +4, Moszkvában -2 fokot mértek, pedig télen ennél jóval nagyobb különbség jellemző. Csak Skandinávia belső területein zord téli az idő, ahol napközben -10 foknál is hidegebb van, éjszaka pedig -30, -35 fok is előfordul.

A mediterrán térségben a tenger fűtő hatása továbbra is érvényesül, hiszen a sok felhő és az egyre csapadékosabb idő ellenére is 15 fok körül alakul a nappali hőmérséklet, csak a francia riviérán van ennél hidegebb. Ennek a stabil időjárási helyzetnek kialakítója a Norvég-tenger felől áramló hideg levegő, ami a Nyugat-Európán keresztül a Földközi-tenger fölé jutva újabb és újabb mediterrán ciklonokat alakít ki, amelyek kelet, északkelet felé mozdulnak el. Egy ilyen már megszűnőben lévő alacsonynyomású rendszer a Kelet-európai-síkságon okoz kiterjedt havazást, ugyanakkor a Földközi-tenger középső medencéje felett megerősödő többközéppontú ciklon arrafelé okoz sokfelé kiadós esőt, helyenként zivatarokat.

Ennek az időjárási rendszernek a melegfronti szakasza a Kárpát-medencét is eléri, így különösen a déli, délnyugati területeken kiadós csapadékra számíthatunk.