Inforádió

Meghallgatom Élő adás

És ki hoz szerencsét a kéményseprőknek?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Eddig néhány megyében kellett a katasztrófavédelemnek kijelölnie olyan szolgáltatót, amely ellátja az adott településen lévő kémények ellenőrzését. A kéményseprőmesterek szövetsége szerint szükség van a kormány segítségére.

A Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke szerint a rezsicsökkentés miatt több szolgáltató cég szüntette meg vállalkozását. A tavaly májusban életbe lépő törvény miatt tíz vállalkozás lépett vissza a közszolgáltatástól.

Leikauf Tibor hozzátette: egy kormányrendelet szerint állami holding jöhet létre, amely segíthetné a vállalkozásokat.

"A holdingon keresztül jól ellenőrizhető módon történne meg a szükséges kompenzáció. Akár holdingban gondolkodunk, akár más megoldásban, a kéményseprői szolgáltatás mindenképpen állami kompenzációt igényel , anélkül ezt a tevékenységet végezni lehetetlen" - hangsúlyozta a szakmai szövetség vezetője.

Eddig három megyében kellett a katasztrófavédelemnek kijelölnie olyan szolgáltatót, amely ellátja az adott településen lévő kémények ellenőrzését. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint folyamatosan figyelik a kéményseprő-ipari tevékenységet, és ahol kell, ott beavatkoznak.

Ezek a megyék Baranya, Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megye - ismertette Hajdú Márton, hozzátéve: nem a megyék teljes területéről, hanem egyes települések szolgáltatásáról van szó.

A kéményseprő-ipari közszolgáltatók hatósági felügyeletét 2013. január 1-jével a tűzvédelmi hatóság végzi. A hivatalos fűtési szezon pedig október 15-én kezdődik.

Hanganyag: Kálló Izabella