eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Eltemették Esterházy Melindát

Családja körében örök nyugalomba helyezték Galántai Esterházy Melindát, Esterházy Pál herceg egykori feleségét, Burgenland kulturális életének egyik legnagyobb támogatóját a család kismartoni kriptájában pénteken.

A temetés előtti gyászszertartást a Szent Márton-dómban tartotta Ägidius Zsifkovics burgenlandi megyés püspök, Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát és Paul Iby nyugalmazott burgenlandi megyéspüspök.

A gyászszertartáson mintegy hatszáz meghívott vendég vett részt, köztük Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, valamint Burgenland tartomány vezetői. A dóm előtti téren kivetítőn mintegy háromszázan nézték a gyászszertartást, köztük magyarok is.

A magyar és német nyelvű szentmisén Ägidius Zsifkovics Esterházy Melinda életét méltatta. Úgy fogalmazott, hogy az ő szeretete a kultúra iránt soha nem szűnt meg, hiszen sokat tett többek között a burgenlandi kulturális életért.

Várszegi Asztrik Szent Ágostont idézte magyar nyelvű szentbeszédében. Úgy fogalmazott, hogy egy temetésen "mi is sírunk, szomorú a szívünk, de nem úgy gyászolunk, ahogy a hit nélkül élők, mert a mi gyászunk reménnyel, a feltámadás reményével teljes. A keresztények, amikor összejönnek, a reményüket akarják megerősíteni, még ha gyászolnak is, mert Isten van, Isten a szeretet és Isten senkit sem utasít el".

A gyászmisét Michael Haydn c-moll Requiem-je, I. Esterházy Pál herceg (1635-1713) kantátagyűjteményények, a Harmonia Caelestisnek, a magyar barokk zenetörténet első jelentős művének részletei kísérik.

A család részéről Stephan Ottrubay mondott búcsú beszédet. Esterházy Melinda életét és munkáját méltatta, amikor úgy fogalmazott, hogy a fiatal Melinda rendkívül tehetséges volt és művészi pályája is gyorsan ívelt felfelé, de szeretete és tehetsége a művészetek iránt soha nem szűnt meg, különösen kedvelte a modern művészeteket.

A mintegy két és fél órás gyászszertartást követően Esterházy Melinda fekete bársonnyal letakart koporsóját egy üveg oldalú autóba tették, amely a család és a szertartáson részt vettek előtt haladt végig a Szent Márton-dómtól a Pfarrgassén át az Esterházy-kastélyt érintve a ferences templomig, ahol a család kriptája található. A gyászmenetet a magyar, az osztrák, a svájci, az Európai Unió és az Esterházy-család zászlói vezették, köztük több kék és sárga virágokkal díszített koszorúval, amelyek az Esterházy-család címerére utalnak. Az Esterházy-kastélynál, ahol szintén mintegy százan gyűltek össze a gyászoló menet mellett, a német himnusz is felcsendült.

A ferences templomban található kriptába a család jelentétében helyezték örök nyugalomra Esterházy Melindát, a szertartást a tömeg kivetítőn követte nyomon a templom előtt.

Esterházy Melindát csütörtök délután ravatalozták fel a Szent Márton-dómban, ahol péntek délig róhatták le kegyeletüket a gyászolók. A gyászszertartáson csak az osztrák köztelevízió (ORF) készíthetett felvételeket.

Esterházy Melinda életének 96. évében hunyt el augusztus 28-án Kismartonban.

Ottrubay Melinda néven született Budapesten 1920-ban Ottrubay Dezső törvényszéki elnök lányaként. A Magyar Állami Operaház primabalerinája lett, ekkor, karrierje csúcsán ismerkedett meg későbbi férjével, V. Esterházy Pál herceggel, akivel 1946-ban házasságot kötött. Ezután felhagyott balett-táncosi pályafutásával.

Esterházy Pált 1949-ben, a Mindszenty-perben hosszú fogságra és teljes vagyonelkobzásra ítélték. Az 1956-os forradalom alatt szabadult, ezután a hercegi pár rövid ausztriai tartózkodás után Svájcban telepedett le. Zürichben éltek a férj 1989 áprilisában bekövetkezett haláláig. Negyvenhárom évnyi házasságuk alatt nem született gyermekük.

Végrendeletében Esterházy Pál feleségét jelölte meg az ausztriai vagyon és kulturális javak egyedüli örököseként. A hercegné 1994-ben az Esterházy kulturális örökséget vagyonkezelés céljából magánalapítványokba helyezte el, majd 2000-ben kezdeményezte az alapítványi rendszer modernizálását.

Véglegesen 2002 őszén, 83 évesen mondott le hivatalos funkcióiról és vonult vissza a nyilvánosság elől, de az utolsó pillanatig nagy érdeklődést tanúsított Burgenland tartomány kulturális és társadalmi eseményei iránt, melyeket nagylelkűen támogatott is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×