eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Így azonosították Hasfelmetsző Jacket

Hasfelmetsző Jack személyazonosságát 126 évvel a szörnyű gyilkosságok után derítette ki egy amatőr nyomozó, Russel Edwards. A tettes, akinek kilétét az egyik helyszínen talált vállkendőn megőrződött DNS-maradványok árulták el, nem más, mint Aaron Kosminski 23 éves lengyelországi bevándorló.

Russel Edwards kutatásairól könyvet írt, amely kedden, szeptember 9-én lát napvilágot a Sidgwick and Jackson Kiadó gondozásában.

A Hasfelmetsző Jack (Jack the Ripper) néven elhíresült londoni sorozatgyilkos 1888 őszén öt nőt ölt meg a Whitechapel nyomornegyedben. Kiléte azóta is foglalkoztatja a közvéleményt, karaktere regényekben, versekben, képregényben, dalokban, színházi darabokban, filmeken jelent meg.

A rendőrségnek hat fő gyanúsítottja volt, de rajtuk kívül a lehetséges tettesek több mint száz személyt számláló listáján olyan hírességek is szerepeltek, mint Albert Viktor walesi herceg, Walter Sickert posztimpresszionista festő, vagy William Gladstone egykor brit miniszterelnök - olvasható a PhysOrg hírportálon, valamint a The Daily Mail online kiadásában.

Aaron Kosminski (1865-1919), aki családjával az 1880-as évek elején Lengyelországból vándorolt az Egyesült Királyságba, a gyilkosságok idején Whitechapelben élt, alig 200 méternyire attól a helytől, ahol a harmadik áldozat, Elizabeth Stride holttestét megtalálták. A rendőrség be is idézte, de bizonyítékok hiányában kénytelen volt elengedni a férfit. Aaron Kosminski elmegyógyintézetben hunyt el 54 éves korában.

Russel Edwards üzletember 2007-ben kezdett érdeklődni Hasfelmetsző Jack iránt, miután árverésen megvásárolta a negyedik áldozat, a Catherine Eddowes mellett megtalált vállkendőt. A 46 éves nőt 1888. szeptember 30-án, vasárnap hajnalban, nem sokkal a harmadik áldozat, Elizabeth Stride meggyilkolása után ölték meg.

A vállkendőt feljebbvalója engedélyével Amos Simpson őrmester vitte el a helyszínről, aki feleségét kívánta megajándékozni a kelmével. Az asszonyt elborzasztotta a gondolat, hogy vérpecsétes ruhaneműt viseljen, így az "ajándék" dobozba került és nemzedékeken át öröklődött anélkül, hogy kimosták volna. Legutolsó tulajdonosa 2007-ben bocsátotta árverésre.

Russel Edwards Jari Louhelainen molekuláris biológust, a liverpooli John Moores Egyetem docensét kérte fel a vállkendő vizsgálatára. A szakértő, aki történelmi bűnügyek genetikai vizsgálatával szerzett hírnevet, infravörös kamera segítségével a szennyeződésről nemcsak azt állapította meg, hogy vértől származik, hanem azt is bebizonyította, hogy ütőérből ered. Ibolyántúli fényben elemezve a textílián viszont fluoreszkáló foltokat, azaz ondónyomokat fedezett fel.

Jari Louhelainen egy általa kidolgozott új eljárással a vérfoltokból kizárólag anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS 7 apró szegmensét vonta ki, majd összehasonlította ezeket Catherine Eddowers egyenes ági leszármazottjának DNS-vel. A vizsgálat alátámasztotta, hogy a vállkendőn az áldozat vére található.

David Miller andrológus, a Leeds-i Egyetem docense a fluoreszkáló foltokban a húgyvezeték belhámsejtjeit fedezte fel, amelyekből szintén sikerült DNS-t izolálni. Ezt követően családfakutatók segítségével Russel Edwards megtalálta Aaron Kosminski nővérének, Matildának az utódát - az aprólékos genetikai vizsgálatok ebben az esetben is teljes egyezést mutattak.

A vizsgálatok eredményeit a tudományos világban sokan kétkedéssel fogadták, arra mutatva rá, hogy a kutatásokat nem ismertették úgynevezett peer-reviewed, azaz szakmailag lektorált tudományos folyóiratokban.

"Nagyon érdekesek a vizsgálatok, ám a vállkendő eredetiségét igazoló kutatásokat és a DNS-egyezéseket aprólékosan be kellene mutatni a szakmai közvéleménynek, ami eddig nem történt meg" - hangsúlyozta Alec Jeffreys professzor, aki 1984-ben fejlesztette ki a genetikai rokonsági fok megállapítására szolgáló "DNS-ujjlenyomat" eljárását.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×