eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Costa Concordia - Az óceánjáró kapitánya késve adta ki a parancsot az utasok mentésére

A tavaly januárban zátonyra futott Costa Concordia kapitánya késve adta ki a parancsot az utasok mentésére - derült ki az óceánjáró balesetének okait és felelőseit kereső bírósági per újabb tárgyalásán.

A hajó gépésze idézte fel kedden a hajószerencsétlenség körülményeit. Elmondta, a sziklának ütközés után azonnal tájékoztatta a kapitányt arról, hogy víz ömlik be a hajóba. Arra az ügyészi kérdésre azonban nem tudott válaszolni, hogy Schettino kapitány miért a zátonyra futás után másfél órával adta csak ki az evakuálási parancsot.

Giuseppe Pillon gépész elmondta, hogy a parti szikláknak való ütközés után a meglékelt hajó falán a tenger azonnal elkezdett beömleni a Costa Concordia legalsó szintjein levő gépházba. Ezt ő rögtön jelentette Francesco Schettino kapitánynak.

- Amíg lehetett a gépházban maradtam, amely húsz perc alatt teljesen víz alá került, attól tartottam, hogy a hajó felborul - hangoztatta Pillon.

Egyébként más tisztek is úgy nyilatkoztak, hogy Schettino kezdettől fogva tisztában volt a helyzet súlyosságával.

A toszkán Grosseto városi színházában idén tavasz óta folyó per mostani tárgyalásán a legénység tagjai azt is felidézték, hogy a kapitány miként hagyta el a hajót. Cáfolták Schettino korábbi kijelentéseit miszerint miközben a hajó megdőlt, ő "beleesett" volna az egyik mentőcsónakba. A szemtanúk szerint Schettino önszántából ugrott be az egyik mentőcsónakba egy kis méretű poggyásszal a kezében.

Ez Schettino ügyvédje szerint nem felel meg a valóságnak. Hangoztatta, hogy Schettino kapitány nem gyáva, és rangjához méltóan viselkedett a hajóját ért katasztrófában.

Az olasz és külföldi sajtó egyébként úgy értesült, hogy a felesége által elhagyott Schettino a perről tudósító egyik újságírónő társa lett.

A hajószerencsétlenség után huszonkét hónappal a Costa Concordia egyik vízbe veszett mentőmellényét kedden a Szardínia melletti La Maddalena szigetcsoportnál találták meg a tengerben.

Az óceánjárót szeptemberben egyenesbe állító Titan-Micoperi cég közölte, hogy megkezdődött a hajóroncs rögzítése annak érdekében, hogy a téli hónapokban a tenger erős hullámzása közben se mozduljon el. A cég elbocsátotta azt a négy búvárt, akiről kiderült, hogy a hajótestből az utasok személyes tárgyait tulajdonították el.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×